Podle lékařů vám mohou pomoci brusinky. Ty jsou i cenným zdrojem vitaminů a minerálů.
Podle statistik postihne opakovaný zánět močového měchýře přibližně dvacet procent žen a téměř polovina ženské populace jím onemocní alespoň jednou v životě. U mužů je toto onemocnění vzácnější. Zpravidla se s ním setkávají až ve vyšším věku a bývá často spojeno s poruchou odtoku moči z močového měchýře. Zánět močového měchýře, který v 85 procentech případů způsobuje bakterie Escherichia coli, se projevuje pálením či bolestí při močení, pocitem nepříjemného nutkání k močení, bolestmi v podbřišku a v akutní fázi se může objevit i krev v moči. V takovém případě vám pomohou pouze antibiotika. U některých pacientek přechází zánět do chronické fáze nebo časté recidivy. Důvodem může být například zúžená močová trubice. V některých případech ale lékaři žádnou patologickou příčinu nezjistí. Pak je důležité dbát na prevenci - například teple se oblékat a pít dostatečné množství tekutin a také nezadržovat moč.
Brusinky zabraňují bakteriím, aby se zachytily na sliznici Vrámci prevence se také doporučuje konzumace brusinek. „Existuje několik možností, jak recidivám cystitidy předcházet. Užívání brusinek je však jednou z nejjednodušších a nejdostupnějších,“ říká urolog Milan Bureš.
Princip ochrany spočívá v protipřilnavém účinku. Představte si suchý zip skládající se z hustých shluků malých smyček. Pokud vložíte mezi obě části suchého zipu list papíru, háčky se nebudou moci zachytit do smyček a suchý zip pak nefunguje. Stejný je i princip protipřilnavého účinku amerických brusinek, který zabraňuje usazování bakterií na sliznicích. „Bakterie se neusídlí v močovém traktu, jednoduše se vyplaví a zánět nezpůsobí. Platí to i pro bakterii Escherichia coli,“ vysvětluje doktor Bureš s tím, že obdobným mechanismem působí brusinky i v dutině ústní nebo v žaludku.
Uvádí se, že pravidelná konzumace brusinek může snížit riziko recidivy zánětu močového měchýře až o 50 procent. „Ve své klinické praxi mám desítky pacientek, kterým po preventivní léčbě brusinkami záněty močového měchýře zmizely nebo se alespoň snížila jejich frekvence,“ potvrzuje urolog Bureš.
Vzhledem k tomu, že jsou brusinky zdrojem minerálů, vitaminů a flavonoidů, poskytují také ochranu před volnými kyslíkovými radikály. Ty podle Bureše vznikají například při zánětu a poškozují organismus. Šťáva, nebo tablety?
To je jedno.
„Aby byla brusinková prevence efektivní, je ale nutné brusinky konzumovat v dostatečném množství. Kontraindikace nebo negativní vedlejší účinky nejsou známy,“ informuje doktor Bureš. Je přitom jedno, zda konzumujete čerstvé či sušené plody, pijete brusinkovou šťávu nebo si dopřáváte jiné produkty z brusinek či polykáte tablety s brusinkovým extraktem, které se vyrovnají několika sklenicím brusinkové šťávy.
Uvádí se také, že americké brusinky díky obsahu flavonoidů zabraňují oxidaci nežádoucího LDL cholesterolu. Podle vědců z University Laval v Quebeku mají antioxidanty obsažené v brusinkách při pravidelné konzumaci za následek nárůst žádoucího HDL cholesterolu v průměru o 8 procent.
***
Exotická kokosová polévka s cranberries
Suroviny pro 4 osoby: 8 cm čerstvého zázvorového kořene, 1-3 čerstvé chilli papričky, 100 g cibulky šalotky, 50 g sušených amerických brusinek - cranberries, 2 lžíce sezamového oleje, 500 g cuket, 400 ml kokosového mléka, 200 g liči, 1 limetka, 1/2 svazku čerstvého koriandru, 6 lžic sójové omáčky, sůl, olej Příprava: * Zázvor oloupejte a nastrouhejte najemno. Chilli papričky nakrájejte na kolečka. Šalotku oloupejte a nakrájejte na plátky. Tyto přísady opékejte asi 5 minut s cranberries na oleji za častého míchání.
* Cukety omyjte a nakrájejte na kostky. Koření na pánvi zalijte kokosovým mlékem a 600 ml vody. Přiveďte k varu, přidejte cuketu a nechte mírně vařit 15 minut. Mezi tím oloupejte liči a přidejte do polévky.
* Vymačkejte limetku, koriandr operte, osušte a nasekejte. Dejte do polévky spolu se sójovou omáčkou, osolte.
Výživové hodnoty - jedna porce 233 kcal, bílkoviny 7 g, tuky 13 g, sacharidy 21 g.
Zdroj: Svaz pěstitelů amerických brusinek
Nutriční hodnoty
100 g čerstvých cranberries:
46 kcal/193 kJ
0,4 g bílkovin
0,1 g tuku
12,2 g sacharidů
4,6 g vlákniny
85 mg draslíku
13,3 mg vitaminu C
100 g sušených cranberries:
308 kcal/1290 kJ
0,1 g bílkovin
1,4 g tuku
82,4 g sacharidů
5,7 g vlákniny
40 mg draslíku
Zdroj: Svaz pěstitelů am. brusinek