Právě maso se dováží nejvíce. Ve srovnání s rokem 2003 (před vstupem Česka do EU) stoupl vloni dovoz kuřat oproti vývozu hned třikrát. Objem dovezeného vepřového masa se pak zvýšil osmkrát, a dovoz hovězího masa vyletěl dokonce na 24násobek.
Podle Dany Večeřové z Potravinářské komory jde převážně o výrobky srovnatelné s domácí produkcí, které ale řetězce dovážejí za dumpingové ceny ze zemí původu. „I když je jejich kvalita srovnatelná s našimi výrobky, prodávají se mnohdy levněji. Tyto produkty tvoří přímou konkurenci českým výrobkům, což vnímáme jako problém,“ říká Večeřová.
Podle zemědělců stojí za vysokým podílem dovozu to, že nedosáhnou na takové dotace jako jejich kolegové z dalších států. „Základem je, aby stát pochopil, že naším největším konkurentem jsou producenti a farmáři z Evropské unie. Ministr Fuchsa by měl vyjednat stejné podmínky pro české zemědělce,“ říká Andrej Babiš, majitel zemědělského holdingu Agrofert.
Více čtěte na straně 15