Sobota 1. června 2024, svátek má Laura
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Čokoládové lanýže

Česko

Kdybych měla jmenovat svůj hit číslo jedna čili cukroví, které chutná všem, a ještě si neříká o moc času v kuchyni, nebudu muset dlouho přemýšlet. Čokoládové lanýže jsou a zůstanou mojí osudovou kuchařskou láskou. Takové kokosové kuličky vedle něj nutně blednou závistí a snaží se potichu skutálet ze stolu.

Abych ale byla docela upřímná k lanýžům i k vám, měla bych přiznat, že jsem se pralinkám s lanýžovou náplní v bonboniérách vždy vyhýbala velkým obloukem. Nebýt pana Hlavy, majitele malé ruční výrobny pralinek v Jihlavě, nikdy bych svůj názor nezměnila. Donutil mě otevřeně přiznat, že jsem čokoholik. Zachutnaly mi u něj i takové kousky, které jsem ve velkovýrobní verzi přímo nesnášela. Díky němu se lanýž stal bez ohledu na rodinnou tradici a i přes hlubokou úctu k pratetičkám a prababičkám naším soukromým vánočním hitem. 1. Do kastrůlku odvažte smetanu, tanu máslo a cukr. Za stálého míchání zahřívejte te n na středně silném ohni, avšak jen do okamžiku, ku,

než se cukr i máslo rozpustí. Pak ihned odstavte, přidejte nalámanou čokoládu a míchejte, sta dokud se nerozpustí. Směs uložte do druhého d dne do chladu, aby ztuhla.

d 2. Rozložte na sebe dva nebo tři obyčejné papírové ubrousky a na ně doprostřed prosijte kakaový prášek. Lžičkou odkrajujte z dobře ztuhlé lanýžové hmoty menší kousky, bleskově je poněkud zaoblete konečky prstů a

vzápětí obalte v kakau. Jde to velmi snadno, no když střídavě nadzvedáváte všechny čtyři ok okraje ubrousků a nutíte tak kuličky putovat kakaovým kao práškem.

3. Oklepejte a přendejte do malých papírových koš košíčků.

***

TIP: Před snědením ostatními braňte vlastním tělem a před rychlou zkázou chraňte chladem.

Na zhruba 50 kousků: 70 g smetany ke šlehání, 100 g másla, 60 g cukru (může být i méně), 200 g kvalitní čokolády, 2 lžíce likéru dle vlastní volby, kakaový prášek na obalení (zhruba 3 lžíce)

Autor: