Abych ale byla docela upřímná k lanýžům i k vám, měla bych přiznat, že jsem se pralinkám s lanýžovou náplní v bonboniérách vždy vyhýbala velkým obloukem. Nebýt pana Hlavy, majitele malé ruční výrobny pralinek v Jihlavě, nikdy bych svůj názor nezměnila. Donutil mě otevřeně přiznat, že jsem čokoholik. Zachutnaly mi u něj i takové kousky, které jsem ve velkovýrobní verzi přímo nesnášela. Díky němu se lanýž stal bez ohledu na rodinnou tradici a i přes hlubokou úctu k pratetičkám a prababičkám naším soukromým vánočním hitem. 1. Do kastrůlku odvažte smetanu, tanu máslo a cukr. Za stálého míchání zahřívejte te n na středně silném ohni, avšak jen do okamžiku, ku,
než se cukr i máslo rozpustí. Pak ihned odstavte, přidejte nalámanou čokoládu a míchejte, sta dokud se nerozpustí. Směs uložte do druhého d dne do chladu, aby ztuhla.
d 2. Rozložte na sebe dva nebo tři obyčejné papírové ubrousky a na ně doprostřed prosijte kakaový prášek. Lžičkou odkrajujte z dobře ztuhlé lanýžové hmoty menší kousky, bleskově je poněkud zaoblete konečky prstů a
vzápětí obalte v kakau. Jde to velmi snadno, no když střídavě nadzvedáváte všechny čtyři ok okraje ubrousků a nutíte tak kuličky putovat kakaovým kao práškem.
3. Oklepejte a přendejte do malých papírových koš košíčků.
***
TIP: Před snědením ostatními braňte vlastním tělem a před rychlou zkázou chraňte chladem.
Na zhruba 50 kousků: 70 g smetany ke šlehání, 100 g másla, 60 g cukru (může být i méně), 200 g kvalitní čokolády, 2 lžíce likéru dle vlastní volby, kakaový prášek na obalení (zhruba 3 lžíce)