Úterý 28. května 2024, svátek má Vilém
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Jak zmizet ze seznamu datovek? Stačí návod o třech krocích

Česko

  15:16
Ministerstvo vnitra zveřejnilo kompletní seznam uživatelů datových schránek s jejich osobními údaji. Kdokoliv tak může najít celá jména i adresy trvalého bydliště nejen podnikatelů, ale také nepodnikajících fyzických osob, které si schránku založily samy. Server iDNES.cz přináší návod, jak zažádat o skrytí osobních údajů ze seznamu.

Vnitro dalo seznam držitelů datových schránek k dispozici na svém webu. Obsahuje nejen osobní údaje podnikatelů, ale také celá jména a adresy trvalého bydliště fyzických osob, které si schránku založily na vlastní žádost.

Mluvčí ministerstva Ondřej Krátoška pro server iDNES.cz uvedl, že ministerstvo osobní údaje zveřejňuje na základě zákona o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů a podle zákona o svobodném přístupu k informacím. „Fyzické osoby, které mají schránku, mohou podat žádost o odstranění z veřejného seznamu,“ dodal Krátoška.

Jak zažádat o vymazání údajů

Podrobný videonávod zveřejnilo na svém Twitteru také ministerstvo vnitra. Systém funguje v režimu opt-out. Pokud jako nepodnikající fyzická osoba chcete zakázat zobrazení osobních údajů v seznamu, klikněte v pravém horním rohu na Nastavení.

Pro vymazání osobních údajů ze seznamu vlastníků datových schránek klikněte v...

V záložce Informace o schránce pak klikněte na kartu Zobrazení v Seznamu DS. Redakční figurant, který poskytl svou datovou schránku pro pořízení screenů pro návod, má zobrazování svých údajů již vypnuté, proto v menu svítí červený křížek a nápis Zakázáno.

V sekci Informace o schránce klikněte na Zobrazení v Seznamu DS. Pokud jste v...

Pro vymazání údajů ze seznamu pak zaškrtněte pole Zakázat zobrazení v seznamu datových schránek. Poté klikněte na Uložit. Změna se podle informací na webu projeví do 3 hodin.

Své údaje můžete znovu zveřejnit zaškrtnutím pole Povolit zobrazení v seznamu, jak to již má redakční figurant.

Pole Povolit zobrazení v seznamu datových schránek nechte prázdné a uložte...

„Pokud fyzická osoba není spokojena s uvedením svých údajů v seznamu držitelů datových schránek, má právo na zlikvidování údajů z veřejného seznamu držitelů datových schránek,“ řekl Právu mluvčí Úřadu pro ochranu osobních údajů Milan Řepka. Žádný podnět k prověření ale podle Řepky zatím úřad neobdržel.

Veřejný seznam uživatelů datovek může být podle odborného serveru Lupa.cz rájem pro sběratele a přeprodejce kontaktů na živé firmy. Stejně tak ho mohou využít rozesílači nevyžádaných reklamních sdělení.

Datové schránky jsou od letošního roku povinné i pro živnostníky, spolky a další právnické osoby. Celkem se do konce března jejich počet zvýší o 2,2 milionu zhruba na 3,9 milionu. Schránku zřizuje ministerstvo vnitra automaticky. Naopak dobrovolné zůstane používání datové schránky pro soukromé fyzické osoby, protože poslanci na poslední chvíli povinnost v zákoně zrušili.

Právě povinné zavedení datových schránek a s tím spojené povinnosti jsou podle průzkumu společnosti Dun & Bradstreet hlavním důvodem, proč podnikatelé od začátku roku ve velkém ruší své živnosti. Jen v únoru ukončilo podnikání 78 tisíc živnostníků, což se téměř rovná celkovému počtu za rok 2022.

Autoři: ,