Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Hygienici zjistili, co může za otravu dětí z tábora u Chříče. Jde o bakterii z rýže nebo těstovin

Prudké zažívací obtíže, provázené průjmem a zvracením, které minulý týden postihly desítky dětí z tábora u Chříče na severním Plzeňsku, způsobily zřejmě potraviny. Testy předběžně odhalily v žaludku postižených kmen bakterie bacillus cereus, který může prudkou nevolnost způsobit. Zatím ale není laboratorně prokázané, jaká konkrétní potravina potíže způsobila, řekla v pondělí ředitelka Odboru hygieny dětí a mladistvých Krajské hygienické stanice v Plzni Petra Langová.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MB

Bacillus cereus je v prostředí široce rozšířen. V rýži může být, ale v neškodném množství. Důležité je uvařený pokrm (těstoviny, rýži) hned vydat strávníkům a co se nevydá, zlikvidovat. Jinak se bakterie mohou ve vlažném pokrmu během několika hodin pomnožit a takový pokrm, třeba znovu ohřátý, může způsobit onemocnění. Nejspíš tedy šlo o hrubé nedodržení technologické kázně v táborové kuchyni.

http://www.szu.cz/uploads/Epidemiologie/Infekce_zakladni_informace/Bacillus_cereus_s_logem.pdf

0 0
možnosti