Středa 17. dubna 2024, svátek má Rudolf
130 let

Lidovky.cz

Domácí svařené víno

Česko

Na 3 - 4 hrnky: 1 l červeného vína 200 ml vody

6 lžic pískového cukru 1 větší kousek skořicové kůry 1 lžička hřebíčků 1 hvězdička badyánu 1 citron případně sušená citronová kůra (prodává se jako koření)

Taky se vám už stalo, že jste si koupili nebo dostali víno, které vám „jen tak“ nechutná? Nvyhazujte ho! - Bude z něj výtečný svařák. Respekt mám ale i k levnému krabicovému vínu. Je totiž tvárné a nebude se bránit kořeněné chuti. Lahve s dražším a ušlechtilejším obsahem si pak můžete nechat pro chvíle, kdy mají vyniknout všechny charakteristiky vína, aby udělaly společnost něčemu dobrému na talíři nebo někomu milému u stolu.

TIP: Duši svařenému vínu dává zimní směs koření. Jenomže aby se jeho chuť hezky rozvinula, potřebuje se chvíli vařit a extrahovat.

To ale zase nesvědčí vínu, které si zaslouží jen prohřát, nikoli převařit (varem se rychle odpaří alkohol). Co s tím? Například svařit si nejprve aromatický karamelový základ a ten smíchat s horkým vínem (viz níže). Pokud se vám ale moje doporučení nelíbí, prostě vhoďte všechno koření, citron i cukr do vína a pár minut společně povařte.

1. Cukr nasypte do kastrůlku (malého, ale raději s vyššími okraji) a pokropte dvěma lžícemi vody. Promíchejte a začněte zprudka zahřívat. Dál už míchat nemusíte, přinejmenším se tak vyvarujete rizika, že ze zvyku olíznete lžíci a ošklivě si rodícím se karamelem spálíte jazyk. K substanci, která v kastrůlku vzniká, se chovejte opatrně a s dostatečným respektem, karamel totiž dosahuje o dost vyšších teplot než obyčejná vroucí voda.

2. Cukr nejprve začne pěnit a bublat, dokonce mu to asi minutu vydrží, a pak bez jakéhokoli varování začne měnit barvu z bílé přes světle hnědou směrem do tmavé. Pokud včas nezasáhnete a kastrůlek nestáhnete z plotýnky ve chvíli, kdy je cukr světle hnědý asi jako slabý čaj, karamel zhořkne a nebude dobrý. Nikam proto při karamelizaci neodcházejte a při dosažení správného odstínu okamžitě odstavte kastrůlek a přelijte jeho obsah - v bezpečné vzdálenosti od očí a s rukou schovanou za okrajem hrnce - odměřeným množstvím vroucí vody. Opatrně míchejte, přestože vše bude nadále intenzivně a výhružně bublat, až se skoro všechen karamel rozpustí.

3. Přidejte všechno koření, nastrouhejte kůru z citronu a vše společně 5 minut na středním plameni pozvolna vařte.

4. Mezitím zahřejte v jiném hrnci všechno víno tak, až se rozvoní, začne se z něj kouřit a ze dna se začnou zvedat první bubliny předznamenávající var. Přes cedník k vínu přelijte obsah kastrůlku s karamelem a vypněte vařič.

5. Víno rozlijte do hrnečků, ozdobte kolečky citronu, ze kterého jste už stačili spotřebovat kůru, a hned podávejte. Přesně takhle voní přicházející Vánoce.

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč