Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav

• Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Experti se postavili proti škrtům pro neziskovky. Své prohlášení předložili vládě

Česko

13:21
PRAHA - Experti na neziskový sektor v čele s místopředsedkyní Senátu Miluší Horskou z klubu KDU-ČSL se postavili proti škrtům dotací pro neziskové organizace. Analýzy jejich výdajů, kterou požaduje premiér Andrej Babiš (ANO), má prý vláda každoročně k dispozici od svého poradního orgánu.

Premiér Andrej Babiš vystoupil 22. června 2018 v Praze na tiskové konferenci, na níž zveřejnil jména kandidátů do jeho druhé vlády. foto: ČTK

Hospodaření neziskových organizací je navíc předmětem kontrol, jejichž výsledky jsou veřejné, uvedli dnes experti ve společném prohlášení.

Reagovali tak na vyjádření ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) z minulého týdne, že by z 14 miliard korun ročních dotací pro neziskové organizace ráda ušetřila tři miliardy. Babiš to v neděli označil za nesmysl. „Na neziskovky včetně samosprávy jde 18 miliard ročně. Chceme jen vědět, jestli se ty peníze vynakládají účelně a nezneužívají se,“ uvedl premiér na svém facebookovém účtu.

Ministerstvo školství dá 30 milionů na školní obědy. Potřebným je rozdělí neziskovky

Experti v prohlášení uvedli, že poradní orgán vlády, v němž pracují zástupci neziskových organizací a náměstci jednotlivých ministerstev, každoročně odevzdává vládě podklady o dotačních programech i rozbor financování neziskových organizací. „Tyto dokumenty byly včas pro vládu připraveny, vláda se jimi však, oproti předchozím letům, nezabývala,“ stojí v prohlášení. „Útok proti neziskovému sektoru je začátkem konce demokracie. Takto vždy probíhal nástup totalit,“ uvádí se také v prohlášení.

Horská k tomu doplnila, že „zdravé demokracie se neziskového sektoru nebojí, ale naopak ho podporují“ a že neziskový sektor v Česku je dlouhodobě podfinancován. Předseda České rady dětí a mládeže Aleš Sedláček k tomu dodal, že „dotace podnikatelům jsou šestkrát větší než pro neziskové organizace a že dotace do příspěvkových organizací státu, krajů a obcí, činí desetkrát tolik, co od státu dostanou všechny spolky“.

Autor:

Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!