Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Hledá se klíč, kolik jídla na pultech má být z Česka. Poslanci se domnívají, že to trhu prospěje

V bavorských obchodech je běžné, že drtivou většinu sortimentu tvoří místní produkty. Až po takový detail, že na obalu mléka je vyfocený farmář, jehož krávy dodaly obsah. Tamní vláda místní zemědělce vydatně dotuje a udržuje domácí nabídku potravin dominantní. Čeští zákonodárci to nyní zkoušejí jinudy – nařízením povinného podílu tuzemského jídla v nabídkách obchodů.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Fantasmagorie z Brusele a tyhle místní nápady, zřejmě si soudruzi přejí, aby Češi zhubli.

0 0
možnosti
DM

Tahle fantasmagorie je z české zavánějící pr*ele ÁNO a SPD.

0 0
možnosti
OU
PH

pak by měl být ještě určen podíl agrofertu na pultech...povinně tak max procento víc ne a pěkně to omezit zákonem...když už, tak už...

0 0
možnosti
PH

babišovy separáty maj u nás skvělou budoucnost...sice se to nedá jíst , ale zákon je zákon...k tomu večer každý povinně sklenku řepkového oleje a zdotovaný toastový chlebík...

0 0
možnosti

Kvoty nám zničily zemědělství tak by to mohly napravit. Když jsou cla mimo hru.

0 0
možnosti
DM

Že by nám kvóty nastavily, kdy budeme mít zeleninu, a kdy budou pulty prázdné? Už se těším na tuto socialistickou retrospektivu. Jen doufám, že to nebude na dlouho.

0 0
možnosti
RV

Nesmysl, který spotřebiteli nepomůže. České papriky tady můžeme mít maximálně 2 měsíce v sezóně. S rajčaty a okurkami to samé. Spotřebitel chce ale široký sortiment po celý rok. Zemědělství u nás vytváří HDP z pouhých necelých 3%, nejsme zaostalá zemědělská země, která by byla na zemědělské produkci závislá, proto je dotování produkce potravin nesmyslné, cennější je dotace do krajinotvorné a ekologické funkce zemědělství. A ničení půdy a podzemních vod hnojivy, postřiky a splachem ornice ponechat zemědělským zemím.

0 0
možnosti

samozřeě nikdo nečeká že tuporoste všechno. V Holadsku ale není on mnoho tepleji ajak j zelenna roste.

Každopádně za socíku naši zemědělci pěstovali zeleniny asi 10 x více než dnes.

A v cukrovarnicví jsme byli velmoc od 19. století. Takže to musela EU uměle přidusit !

0 0
možnosti
VK

Nemám nic proti zvýšení prodeje českých potravim,ale má to jeden háček.Premiér a jeho holding má na na trhu s potravinami největší zastoupení a to je ten problém.Takže jsem zásadně proti konzumaci potravin z Babišových podniků.Navíc jak se už mnohokrát ukazalo,tak kvalita neodpovídala tomu co bylo na etiketě.Takže sprosté okrádání zákazníka.

0 0
možnosti

Měl byste se léčit.

0 0
možnosti
VH

My jsme někdy byli soběstační v potravinách? Nějak se nám krátí paměť. Od mého raného dětství jsme měli ovoce a zeleninu jen tu, kterou jsme si sami vypěstovali. V obchodech byly jen bedny s hlínou, mezi ní občas shnilý brambor. Každá druhá houska byla z mouky z celin na Ukrajině (pardon, ze SSSR), česká prasata a krávy byly bez masa, v masně jste maso nenašel. Do toho se máme vracet?

0 0
možnosti
DM

Poměrně přesně jste popsala to, čemu jiní říkají potravinová soběstačnost. Další stupeň se jmenuje hlad. :-)

0 0
možnosti
MN

AGROFERT do každé rodiny ! Sedláky z velké části vyvraždili a zbytek okradli a ty poslední jen šikanují. Se situací v Bavorsku zde není podobné zcela nic a dotace v ČR nekončí u sedláků, ake v kapsách oligarchů.

0 0
možnosti
Foto

Vyřeší to až stejné dotace pro zemědělství pro všechny země EU. tzn. pro Česko třikrát vyšší než současné.

0 0
možnosti
Foto

A proč dotovat naše zemědělce, když můžeme využívat toho, že ty své dotují Frantíci, Němci atd a díky nim máme levné ceny výrobků a ušetřené peníze můžeme vložit do jiného sektoru, ve kterém jsme lepší, než konkurence. Francouzi a spol. nám dobrovolně ze svých daní nabízejí kvalitní a levné potraviny, tak proč to nevyužít?

0 0
možnosti