Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Jak připravit espresso piccollo

Česko

Zapomeňte na turka. Spolu s Janem Hořínkem vám poradíme, jak správně připravit kávu, která díky absenci karcinogenů nebude škodit vašemu zdraví. Espresso piccollo je navíc základem všech kávových nápojů.

Nahřejte šálek Nejprve je potřeba připravit správný šálek. Ten by měl mít vajíčkovité dno, rozhodně ne rovné a šikmé stěny. Šálek by měl být nahřátý na 40 až 45 °C, nikdy kávu nepřipravujte do studeného šálku. Ten můžeme nahřát teplou vodou nebo v prostoru nad kávovarem - nesmí být ale dnem vzhůru, jak to často praktikují v gastronomických zařízeních. Odůvodňují to tím, že jinak by se do šálku prášilo, což ale není pravda, protože přes vibrace horkého vzduchu prach nepronikne.

Káva by neměla být namletá dlouho - snižuje to totiž její kvalitu. Případně by měla být v řádně uzavřené nádobě, aby k ní pronikalo co nejméně vzduchu. Lepší je kupovat menší balení. Káva v zrnech vydrží déle než káva namletá.

Do páky dáme sedm až osm gramů namleté kávy a stlačíme ji. Rukou nebo hadříkem otřeme vrch páky, protože káva, která zůstává na povrchu, by následně mohla zhoršit přilnavost páky do přístroje.

Pro přípravu kávy používejte stolní balenou vodu, nikdy ne vodu z kohoutku, která je chlorovaná. Docílíte tím lepší chuti.

Vytvořte tygří kůži Z kávovaru nechte odtéct trochu vody a teprve potom připevněte zásobník kávy. Pusťte vodu a dbejte na to, aby natékala do šálku po jeho stěně. Tím docílíte pěny a na povrchu by se měly tvořit malované mřížky, takzvaná tygří kůže. Rozhodně se nesmí tvořit bubliny.

Voda by měla protékat přes kávu dvacet až třicet vteřin. Po delší době už poteče jen zapáchající tekutina plná karcinogenů.

Autor:
Témata: káva, šálek