Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Kavárenský pomeranč

Česko

4 pomeranče (s chemicky neošetřenou kůrou nebo v bio kvalitě) 800 g pískového cukru 100 g dobré hořké čokolády

V několika málo cukrárnách a obchodech s pralinkami ho můžete občas spatřit, většinou v dobré společnosti zajímavých lahůdek. Ano, mám na mysli půlměsíček pomeranče namočený do hořké čokolády. Je úchvatný na pohled, krásně voní a ze všeho nejlépe chutná.

1. Cukr nasypte do širokého kastrůlku, zalijte litrem vody a zahřívejte. Míchejte, aby se všechen postupně rozpustil, a nakonec přiveďte k varu.

2. Pomeranče opláchněte a nakrájejte na plátky silné necelý centimetr. Koncové patky zahoďte a každý plátek ještě překrojte napůl, dostanete tak půlměsíčky (můžete ale oužívat i celá kolečka).

Nakrájené pomeranče přidejte do vroucího cukrového roztoku a velmi mírně 5 minut povařte. Moc nemíchejte, aby se nerozpadly. Odstavte a nechte je v roztoku vychladnout a rozležet přes noc.

3. Pomeranče vyndejte a nechte okapat v cedníku. Troubu předehřejte na 70 °C. Pomeranče rozložte na rošt a pod ně zastrčte plech na odkapávající šťávu. Dvířka trouby nechte pootevřená a vše nechte sušit 3-4 hodiny, dokud nezískají konzistenci pryže na gumování.

4. Až pomeranče zchladnou, namočte cíp každého kousku do rozpuštěné čokolády a nechte na papíru na pečení ztuhnout.

Pečeme na Vánoce Všechny recepty najdete v knize Jany Florentýny Zatloukalové Vánoční kuchařka pro dceru, která právě vyšla v nakladatelství Smart Press. Provoňte si domácnost cukrovím jako od maminky. Recepty jsou tak jednoduché, že je zvládne i začátečník. V sobotu 20. 12. se těšte na pokračování