Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Kolik knoflíků se zapíná u saka?

Česko

MÓDNÍ ORDINACE KLÁRY KLEMPÍŘOVÉ

Slyšel jsem, že jsou jistá pravidla, jak správně nosit sako. Jsem v manažerské funkci jen krátce, a tak bych se nerad dopouštěl zbytečných chyb...

Jak nosit oblek a působit v něm jako opravdový gentleman? Business styl má poměrně přísné požadavky. Začneme tím, že sako by mělo opravdu dobře sedět. Rukávy musí být správně dlouhé (ke kloubu palce) a manžeta košile z něho musí ještě alespoň jeden centimetr vyčnívat. Do saka noste vždy, i v létě, košile s dlouhým rukávem.

Ve významnější společnosti byste si sako neměl svlékat, protože košile není svrchní oblečení. Odpustit se to dá snad jen při neformálních příležitostech, jako jsou třeba přátelské obědy (i pak to ale učiňte raději se zdvořilostním svolením žen u stolu).

Kapesníky a drobné předměty noste spíše v kapsách náprsních než ve vnějších bočních. A dbejte na to, aby jejich ozdobné patky nebyly nikdy vsunuty dovnitř do kapsy.

Střihů sak zjednodušeně dělíme na dva typy: dvouřadové a jednořadové (podle uspořádání knoflíků).

Výhodou dvouřadového obleku je, že jeho přední díly jsou širší, a tak dobře padnou i na větší bříško. Takové sako se však rozepíná, jen když muž usedne, zatímco u jednořadového obleku (viz obr. - Pierre Cardin) můžete mít sako otevřené častěji: když hovoříte s kolegy, v běžném pracovním kontaktu a samozřejmě když usednete. Zapíná se při představování, podáváteli někomu ruku, pronášíteli přípitek, prostě když jste středem pozornosti. U jednořadového saka se nikdy nezapíná spodní knoflík. A to bez ohledu na to, má-li model tři nebo jen dva.

Pravidla formálního stylu jsou mnohem obsáhlejší. Ta už se netýkají módních trendů, ale pravidel etikety. Nahlédněte do nejnovější publikace Ladislava Špačka, kde najdete další pravidla pro zacházení se sakem.

Dotazy pište na modniordinace@lidovky.cz

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...