LN se podařilo zjistit, co papež v Česku jedl. Ubytován byl obě dvě noci na apoštolské nunciatuře ve Voršilské ulici na Praze 1. Tady mu byli k dispozici dva kuchaři – český a italský. „Papež měl na jídelníčku převážně italskou kuchyni, ochutnal ale i českou klasiku nebo štrúdl,“ řekl Jan Balík z České biskupské konference, který měl na starosti komunikaci s médii po dobu papežovy návštěvy.
Mezi pokrmy pro papeže byly tortelliny, vývar, kuřecí prsa s delikátní omáčkou, studené plátky s tuňákovou pastou, ale i klasická česká svíčková. Jako dezert byl k večeři servírován štrúdl, ale i velice dietní bezmoučný čokoládový dort ozdobený krémem, ovocem a posypaný cukrem.
Podle Balíka byl papež v soukromí velmi srdečný a snažil se osobně promluvit s každým, kdo o něj pečoval. „Pokud mohu soudit, tak v tomto je naprostým opakem svého předchůdce. Na veřejnosti se drží trochu zpátky, ale v soukromí se vyptává a všechno ho zajímá. Když pak mluvil s těmi mladými lidmi, bylo to výjimečné a dojemné, “ popsal Balík.
Kuriozitu s pavoučkem, která obletěla všechna česká média, prý papež přímo nijak nekomentoval. „Jsem ale přesvědčen, že je takové povahy, že by to celé přešel s humorem a zasmál se tomu,“ doplnil Jan Balík.