Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Nový rok: čočku ano, kuře nikdy

Česko

GOURMET TIPY A TRIKY

Zatímco čočka symbolizuje hojnost v nadcházejícím roce, opeřenci se první den v roce jíst nemají, protože by vám s nimi mohlo uletět štěstí.

Nový rok je dnem předsevzetí a očekávání, co nám těch následujících 12 měsíců přinese. Podvědomě tento den vnímáme i jako nový začátek, novou šanci, kterou jsme dostali, abychom se stali lepšími, výkonnějšími, zdravějšími, zkrátka vším tím, čím jsme třeba doposud nebyli.

I proto lidé v tento den jedí jídla, jež jim mají výše uvedeného pomoci dosáhnout, a potvrzují tak víc než kdykoli jindy, že lidé jsou na světě opravdu všude stejní. Ať už nahlédnete pod novoroční pokličku kteréhokoli národa, zjistíte, že hlavním motivem jejich kuchařských výtvorů je prosperita, zdraví, bohatství a úspěch.

Ve většině zemí se jedí potraviny, které mají kulatý či oválný tvar připomínající peníze, ať už jsou to fazole, jež se hojně konzumují v jižní části Spojených států či v Japonsku, hroznové víno ve španělských zemích nebo olie ballen - pečivo ve tvaru koulí, podobné koblihám, plněné rozinkami či jablky a sypané cukrem, které se jí v Nizozemsku. Podle Poláků ale štěstí a úspěch zaručí i matjesy. Stejného názoru je i část Němců, další jejich krajané se ale domnívají, že jim je přinese klobása z vepřového masa a kysané zelí. To Dánové dávají přednost vařené tresce.

Buddhisté zase jedí o půlnoci nudle. Nejméně vybíraví jsou Filipínci - podle jejich tradice je pro zajištění hojnosti potřeba mít o půlnoci na stole spoustu jídla, jedno jakého.

Nejinak je tomu i u nás. V zemích českých a moravských se na Nový rok vždy připravovala tučnější a kaloričtější jídla, především vepřové maso -ovar, klobásy či uzené, aby byl následující rok ve znamení prosperity a hojnosti.

Milionová polévka Čočka a/nebo krupicová polévka, tzv. milionová, se servíruje proto, aby se člověka držely peníze. Naopak by se neměla konzumovat žádná drůbež ani nic jiného, co má peří, protože jinak by vám mohlo uletět štěstí.

Ne každý samozřejmě dnes tuto symboliku zná. V souvislosti s vyšší konzumací alkoholu noc předtím ale takovéto pokrmy přijdou velmi vhod, a jelikož jdou připravit den předem, nic nebrání tomu, abychom se najedli tak, jak žádá tradice.

Podle Michaela Váni, šéfkuchaře restaurací U Modré kachničky v Praze, je ideální začít den pořádnou česnečkou, abyste si spravili chuť a připravili si žaludek na to, co bude následovat. „Nejrychlejší způsob je dát vařit nakrájené brambory, pak do vody přidat trochu vývaru z vepřového masa a nakonec přidat česnek, majoránku, sůl a pepř,“ vysvětluje postup.

K obědu si pak udělejte ovar z vepřového kolene nebo z bůčku. Vhodné je též maso kančí. To podle Váni nejlépe připravíte v silně kořeněné várce: „Do vody dejte divoké koření, cibuli, česnek, sůl, a teprve když se začne vařit, přidejte lžíci octa a vložte maso.“ Servírujte s tradiční vejmrdou - křenem smíchaným se strouhanými jablky.

Čočku je lépe vařit den předem, aby mohla vychladnout a tzv. se zatáhnout. Pak si připravte cibulový základ, přidejte na drobno nakrájenou slaninu nebo špek, zaprašte červenou paprikou a pak teprve přidejte čočku a dochuťte octem a solí. Mouku není třeba přidávat, jelikož čočka pustí dostatek škrobu, který obsahuje. K čočce patří grilovaná klobása nebo párky či uzené maso.

O autorovi| Klára Smolová, novinářka a gurmánka

Autor: