Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Plýtváme jídlem. Tvoří čtvrtinu odpadu

Zatímco si obyvatelé celé Evropy stěžují v novém roce na výrazné zdražení potravin včetně pečiva, podle složení obsahu popelnic to naopak vypadá, že chléb či masné výrobky by klidně mohly stát ještě dvakrát tolik.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Marie K

25. 2. 2008 15:05
Jídlem doma neplýtváme

Ovšem plýtváme svými penězi ,když kupujeme brambory ,které byly dříve zařazeny do kategorie krmné mnohdy by je ani ten domácí dobytek nežral.Rohlíky jsou už večer gumové a chleba se po dvou dnech krásně drobí .Takže chápu ony potraviny v popelnicích,ale jsou to vůbec potraviny?Po r.89 šel jeden hlas konečně budou soukromí výrobci a prodejci potravin těšili jsme se na křupavé rohlíky a chleba a ejhle v Brně byla tato rarita jen asi rok v pekárně u Typosu a potom ji zlikvidovali zase velké pekárny.Změna v kvalitě žádná pouze v majiteli pekárny a tak je to i v  masném a jiné potravinářském průmyslu.V super-hyper marketech vyhynuly prodavačky a jsou pouze nevyučené podavačky.>-

0 0
možnosti

Haui1

25. 2. 2008 13:19
A jinou pohádku neznáte? Třeba o Sněhurce?

Včera jsem vzpomínal na totáč, kdy jsme všichni nadávali na kvalitu brambor, že jsou pohnilé, potlučené, plesnivé. Včera jsem škrábal brambory zase a zase nadával, jak jsou pohnilé, potlučené a plesnivé. A navíc za jakou cenu.  Jsou sice dělené na různé typy, dokonce se dočtu, jakou konzumuji odrůdu, ale je to stejný humus jako kdysi. A další potraviny jsou na tom podobně. Nezdá se mi, že bychom si my, Češi, žili nějak nad poměry, abychom plýtvali kvalitními potravinami. Ale co s potravinami, jejichž kvalita je děs?

0 0
možnosti

Jindra

25. 2. 2008 15:22
Re: A jinou pohádku neznáte? Třeba o Sněhurce?

Za totáče to bylo úúúžasný.

0 0
možnosti

herdekbabka

25. 2. 2008 12:18
hce to nekupovat v nejezdit po hypersuper ale udělat si čas

a vyzkoušet menší prodejny. V brně je to třeba Stajnhauzr u Tomáška, nebo masna na Minoritské - po okrajích nevím. Nechci to zakřiknout, ale zatím se mi tam " nepodařilo:-)/ koupit nekvalitní či jakkoliv závadné. Salámy či párky a pod. klidně vydrží i 3-4 dny v chladu - prostě dokud se nesní.   Ale v Bohunicích bych po zkušenostech nekoupila ani ň. Večer  koupená šunka v Albertu /na ranní svačinu/, přes uložení v ledničce a vybalení z igelitu  do rána zelená a ani Spár či Kaufland - nic se nedá koupit - divný čuch. - do rána přinejlepším nakyslé - a i když většina je nadopovaná Ečky a má delší dobu trvanlivosti - nikdy nevíte jak dlouho to na skladě mají. Razítko nákupu na polepce nic neřeší. Nakupují ve velkém a prodávají - doku to někdo koupí nebo s tím nehejbou červi. Malá proejna nemá maxi sklady a taky tam ještě jsou odborníci - řezníci, kteří vědí co může špatné maso udělat a také mají větší odpovědnost. V těch velko, hyper a super - jsou jen obsluhovatelé a magoři/managoři/ kteří o zboží vědí velký kulový a jen prodávají cokoliv, komukoliv jen když prodají a odpovědnost žádná. Na kompletním balení by měl být vyznačen den výroby - aby se dalo zjistit u výrobce, kdy bylo vyrobeno a nikoliv aby bylo možné s tímto manipulovat podle potřeb prodejce. Alke to by musel...........;-(  

0 0
možnosti

Ada

25. 2. 2008 12:16
Chcete zhubnout??

Nakupujte polské pamlsky v Lidlu!!! 90% toho vyhodíte a máte klid a štíhlou postavu... ;-(Rv(Y)

0 0
možnosti

Jim

25. 2. 2008 10:20
20 procent z 25ti

tvoří odpad ze supermarketů... třeba takový tesco u nás tj na zvracení.... jejich úsek s uzeninami a lahůdkami hraje všemi barvami... zkoušejí to prodat... co se prodá to se prodá, zbytek jde do kontejnerů... a ostatní jsou na tom podobně... když si chci koupit čerstvou uzeninu nebo salát musít udělat tour po všech 8mi supermarketech... je to časově náročné a když přičtu ten benzín a čas... tak je cena za 20 deka šunky nebo salámu jako v itálii... mají snad kartel...Rv

0 0
možnosti

Jindra

25. 2. 2008 11:27
Re: 20 procent z 25ti

Tak hrozný to není. V doplňcích mají vždy vše čerstvé i když o trochu dražší.

0 0
možnosti

pavla

25. 2. 2008 10:15
je to tak

fakt je, že střídmost v jídle by nikomu neuškodila. A bohužel se u nás stále dává přednost kvantitě před kvalitou viz. "potraviny" z Lidlu a podobných pseudoprodejců potravin...

0 0
možnosti

Bob

25. 2. 2008 10:05
čím větší sociál, tím víc odpadu z potravin

Bydlím v baráku, normální lidi popelnici nenaplní, sociálové už jí mají za 2 plnou - zbytky jídla, pet flašky, krabice od pizz. Byt plesnivej, vybydlenej, ale v každým pokoji TV a každej měsíc všichni členové slušnej telefon střední třídy. Celá rodina tlustý jak prasata. Typický obraz střední třídy :-D

0 0
možnosti

Hnyk

25. 2. 2008 10:01
Zelené studie

Teda mě je mnohem milejší originálně zabalené nezkažené maso s prošlou lhůtou trvanlivosti v popelnici než zkažené maso s přelepenou lhůtou trvanlivosti v regále v *** (nechci dělat reklamu jistým obchodním řetězcům;-P)

0 0
možnosti

Leon

25. 2. 2008 9:47
Není hlad jako za války

kdy dobré jídlo bylo vzácností -babičky již více neučí svoje dcery a vnučky být dobrými hospodyňkami a kuchařkami, a tak se stávají i zlými a hádavými  manželkami, které zaplňují biologickými odpadky kontajnery

0 0
možnosti

Jarda

25. 2. 2008 9:39
Zelení by měli chodit vybírat popelnice.

Kdo to myslí s ekologií vážně, měl by chodit vybírat popelnice a živit se tím, co tam najde.

Je to zaručeno bio* a eko* a dokonce bez životní prostředí zatěžujících obalů!

0 0
možnosti