náhledy
Danuše Vymětalová se ekologickému zemědělství věnuje už více než 29 let.
Autor: Veronika Krejčí, Lidovky.cz
Manželé Vymětalovi.
Autor: Veronika Krejčí, Lidovky.cz
Rakytníkový keř.
Autor: Veronika Krejčí, Lidovky.cz
„Vždy nás to bavilo a pořád baví“
Autor: Veronika Krejčí, Lidovky.cz
„Hraboši požrali vše. Už od jara likvidují, na co přijdou. Okurky, mrkev, saláty, kedlubny, fazolové lusky, brambory, každá červená řepa je nakousnutá, teď už se pustili do celeru. Za třicet let, co zemědělství provozujeme, jsme zažili už tři nebo čtyři invaze hrabošů.“
Autor: Archiv Biofarmy Vymětalovi.
Danuše Vymětalová provozuje s manželem Josefem biofarmu v Břestu na Kroměřížsku již třicet let.
Autor: Archiv Biofarmy Vymětalovi.
„Ztráty jsou obrovské. Máme ani ne třetinové zisky oproti normálnímu stavu. Liší se to u každé zeleniny, v průměru jsme ale zatím přišli o 50 procent úrody. Třeba z 600 kedlubnů zůstalo 200 prodejných.“
Autor: Archiv Biofarmy Vymětalovi.
„Ztráty v zemědělství jsou, to je normální. Co se lidé diví? Hraboši jsou přítomni vždy, teď jsou ale na vzestupu, to znamená, že se přemnoží a degenerují. Už se začínají požírat navzájem.“
Autor: Archiv Biofarmy Vymětalovi.
„Hraboši požrali vše. Už od jara likvidují, na co přijdou. Okurky, mrkev, saláty, kedlubny, fazolové lusky, brambory, každá červená řepa je nakousnutá, teď už se pustili do celeru. Za třicet let, co zemědělství provozujeme, jsme zažili už tři nebo čtyři invaze hrabošů.“
Autor: Archiv Biofarmy Vymětalovi.
Manželé Vymětovali třicet let provozují menší biofarmu v Břestu na Kroměřížsku a invazi hrabošů čelili v minulosti mnohokrát. „Příroda si poradí sama,“ tvrdí dvaasedmdesátiletá biopěstitelka Danuše Vymětalová.
Autor: Archiv Biofarmy Vymětalovi.
Archivní snímky biofarmy.
Autor: Archiv Biofarmy Vymětalovi.
Manželé Josef a Danuše Vymětalovi z biofarmy v Břestu.
Autor: Veronika Krejčí, Lidovky.cz