Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Česko

Sběrači vyrazili sklízet v minus 12, hrozny na ledové víno jsou letos kvalitní

V Chateau Valtice vyčkávali na příhodné podmínky pro sběr hroznů na ledové víno dva roky. foto: Václav Šálek, ČTK

Nástup v pět hodin ráno, teplé oblečení nutností. Pracovníci vinařství Chateau Valtice v neděli vyrazili na prémiovou vinici nad Dolními Dunajovicemi na Břeclavsku na sběr hroznů pro výrobu ledového vína. Sklidit se jim podařilo sedm tisíc kilogramů, z nichž vylisují asi 1 500 litrů nápoje s nižším podílem alkoholu a vysokým zbytkem cukru.
  12:57

Sázka na ledové víno je rizikovým podnikem s nejistým výsledkem. „I když všechno na vinici klapne, jak má, a zůstanou vám zdravé hrozny i koncem listopadu a někdo vám je neukradne, ještě nemá vinař ani zdaleka vyhráno. Protože pokud nepřijde mráz minimálně minus sedm stupňů Celsia, tak má smůlu,“ líčí generální ředitel valtického vinařství David Šťastný.

„Když přijde požadovaný mráz, je vinař, který zůstal dostatečně trpělivý, šťastný,“ podotýká.

V Chateau Valtice vyčkávali na příhodné podmínky dva roky. „Máme zkušenost, že ten správný mráz na výrobu ledového vína přichází většinou začátkem prosince. Letos přišel až téměř před Vánocemi, kdy už se začíná tradičně pomalu oteplovat. Počítali jsme, že mráz přijde v pondělí, ale zase nic. Bylo jen minus čtyři stupně Celsia, což nestačí. Byly to zase nervy“, popisuje Šťastný.

Sníh nevadil

Čekat na leden podle něj nemá cenu. „Čím déle jsou hrozny na vinohradu, tím je kvalita horší,“ vysvětluje. V případě, že v prosinci dostatečně nemrzne, se hrozny využijí k výrobě jiného druhu přírodně sladkého vína.

Překážkou nedělního sběru nebyl pro třicítku pracovníků ani sníh. „Napadaly asi čtyři centimetry, takže na hroznech se uchytí jen trocha sněhu. A listy už jsou opadané, takže jsou hrozny dobře vidět,“ říká Šťastný.

Společnost nyní nabízí ledové víno z ročníku 2018. Na ten letošní s vynikajícími předpoklady kvality si milovníci tohoto nápoje musejí počkat dva až tři roky.

„Nechali jsme zrát hrozny odrůdy Veltlínské zelené na ploše jednoho a půl hektaru. Dříve jsme nechávali Ryzlink rýnský či Ryzlink vlašský, ale letos byla na tyto odrůdy náročná sezona a byly náchylné k hnilobám,“ přibližuje Šťastný.

Ledové víno se degustuje ve speciálních malých sklenicích spíše při slavnostnějších příležitostech nebo jako aperitiv nebo digestiv. Jeho výroba je v Česku oficiálně uzákoněna od roku 1995, v Chateau Valtice se do ní pustili hned v roce 1996.

Hrozny pro ledové víno v neděli sbírali také pracovníci Vinofolu v Novosedlech na Břeclavsku.

Autoři: ,

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...