Pondělí 26. února 2024, svátek má Dorota
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Speciality zpoza Nízkých Tater

Česko

Brynza, oštiepok, skopové, domácí nudle, hustá kapustnica nebo fazolačka a hlavně bramborové halušky zapíjené čerstvou žinčicí (kefírovitý nápoj z ovčího mléka). To jsou vynikající speciality typické pro kuchyni našich východních sousedů. Slovensko je malá země, ale místní jídla se liší kraj od kraje. Dnešní recepty budou z oblasti Horehronie zpoza Nízkých Tater.

Horehronský baraní perkelt „Ve větším hrnci dozlatova orestujeme najemno nasekané dvě velké cibule, posypeme sladkou paprikou a přidáme kostky z jednoho kila baraniny. Zprudka osmahneme, aby maso pustilo šťávu, okořeníme pepřem, kmínem, majoránkou a trochu osolíme. Poté směs zvolna dusíme na mírném ohni dokud maso nezměkne. Během dušení podléváme vodou a podle potřeby solíme.“ Šéfkuchař restaurace Alžbetka Janko Tvorek ze středoslovenského Brezna právě začal vařit guláš ze skopového masa – baraní perkelt. Na jižním Slovensku podle něj do guláše přidávají kousky rajčat s kapií a dochucují ho drcenou pálivou paprikou, novým kořením a vegetou.

Perkelt se podává s bramborami nebo chlebem. Tvorek ale doporučuje domácí nudle nazývané nokedle. „Jejich příprava je velice jednoduchá. Promícháme půl kila polohrubé mouky s vodou, jedním vajíčkem, trochou oleje a solí. Vzniklé těsto musí být hodně vláčné. Potom si kus těsta roztáhneme na prkénku a nožem ho nasekáme do horké osolené vody.“ Kousky těsta se vaří, dokud nevyplavou, pak se vyberou sítem a přelijí horkým máslem.

Podobně se dělají i halušky. Najemno nastrouhané syrové brambory smícháme s hrubou moukou tak, aby vzniklo vláčné těsto. To opět nasekáme do horké vody. Po uvaření vybereme a hodíme do nádoby s připravenou brynzou, kterou horké halušky roztaví. Pořádně promícháme a na závěr zalijeme trochou vody ze spodku hrnce, v níž se halušky vařily.

Halušky z Hradce Sehnat v Česku pravé slovenské speciality není přes sousedskou blízkost zrovna snadné. Pražáci mohou čerstvé mléčné výrobky přímo ze salaše koupit u obchodního domu Chodov v Praze 4. Hned vedle vchodu do hypermarketu najdou stálý stánek, kde se prodává žinčica, brynza a další typické slovenské delikatesy.

Slovenská jídla včetně skvělých halušek můžete ochutnat v restauraci Panonia v Hradci Králové na Gočárově třídě (www.restauracepanonia.cz). Útulný podnik s výbornou kuchyní provozují přímo Slováci, kteří dbají nejenom na kvalitu zdejších pokrmů, ale i na pitný režim hostů. V nabídce nechybí slovenské pivo, víno a samozřejmě pálenka.

Autor:

Milovníci šití, pozor! Vyhrajte balíček pro šicí nadšence od Funny Bunny
Milovníci šití, pozor! Vyhrajte balíček pro šicí nadšence od Funny Bunny

Tentokrát přinášíme soutěž pro všechny kreativní duše, které milují práci s látkami. Tři výherci získají šicí balíček od Funny Bunny, který dodá...