Neděle 16. června 2024, svátek má Zbyněk
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Tmavé ovoce proti rakovině?

Česko

MEDICÍNA

NEW YORK Látky, které dávají některým druhům ovoce a zeleniny jejich tmavší barvu, se mohou zároveň účinně podílet na boji proti rakovině. Američtí vědci zjistili, že barvivo anthocyanin, které zbarvuje ovoce do červena, nachova nebo do modra, zpomaluje rozvoj rakovinných buněk ve střevech. Při některých experimentech vědci z univerzity v americkém státě Ohio zjistili, že tyto látky nejenže zpomalily růst rakovinných buněk, ale až 20 procent jich zabily. Například anthocyanin získaný z černé mrkve a ředkve zpomalil růst rakovinných buněk o 50 až 80 procent. Barvivo černého jeřábu dokázalo dokonce zabít až pětinu nemocných buněk a zdravých se nedotklo.

Autor:
Témata: ovoce, Ohio

Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?
Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?

Pokožka novorozenců a kojenců je tenká, zranitelná a má méně melaninu, což je pigment, který chrání pokožku před slunečním zářením. Kůže miminka je...