Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Vánočka

Česko

Na 1 vánočku 30 g droždí 80 g krupicového cukru 500 g polohrubé mouky 200 ml vlažného mléka

špetka soli, 1 vanilkový cukr 1/2 lžičky sušené citronové kůry špetka nastrouhaného muškátového oříšku

100 g rozpuštěného a vlažného másla 1 bílek, 2 žloutky, 50 g rozinek 50 g loupaných mandlí 1 vrchovatá lžíce moučkového cukru na posypání

Léta manažerské praxe ve vedoucí funkci naší domácnosti, která se se čtyřmi dětmi řadí k těm větším, mě naučila jednomu pravidlu: plánovat hodně dopředu. Mimo jiné i Vánoce. Vánočku tedy peču už 23. prosince, nebo ještě o den dřív. Když pak přijdeme z dopolední štědrodenní vycházky za zvířátky v zoo, čeká na nás tenhle voňavý kousek pečiva a sladká černá omáčka ze sušeného ovoce. Vlastně abych nezapomněla - ještě dobré kakao.

1. V malé misce rozmíchejte droždí se lžičkou cukru na tekutou kaši. Přidejte lžíci mouky, přilijte polovinu vlažného mléka, zakryjte utěrkou a nechte 10 minut vzejít kvásek. Měla by se na něm utvořit vysoká hustá světlá pěna.

2. Do větší mísy prosijte mouku, přidejte cukr, vanilkový cukr, sůl, citronovou kůru a muškátový oříšek. Uprostřed hromádky udělejte důlek a přelijte do něj kvásek, přidejte zbytek mléka, žloutky a rozpuštěné máslo. Vařečkou začněte od středu míchat, k tekutým přísadám postupně vmíchávejte okolní mouku. Až bude těsto příliš tuhé, začněte ho hníst rukou.

3. Těsto vyklopte na vál nebo na linku a ještě 10 min. hněťte - dolní částí dlaně těsto odtlačte po podložce od sebe, pak přehněte napůl, pootočte a totéž znovu a znovu. Těsto by mělo být měkké a hebké a téměř se nelepit k ploše. Zpracované těsto zformujte do koule a ze všech stran lehce poprašte moukou. Vraťte ho do mísy, přikryjte utěrkou a nechte 2 hod. kynout. Vykynuté by mělo mít zhruba dvojnásobný objem.

4. Plech vyložte papírem na pečení. Těsto znovu prohněťte. Polovinu mandlí nasekejte na větší kousky. Do těsta zapracujte umyté rozinky a pokrájené mandle. Rozdělte těsto na 8 stejných dílů a z každého vyválejte asi 30 cm dlouhý váleček. Čtyři odložte stranou a zbývající 4 položte jeden vedle druhého tak, aby směřovaly od vás.

5. Z těchto 4 pramenů upleťte cop. Nejdřív překřížíte dva prostřední prameny, a to pravý přes levý. Pak uchopíte dva prameny, které jsou momentálně vlevo, a překřížíte ten z levé ruky přes ten z pravé ruky. Totéž provedete i s pravou dvojicí. Posléze se vrátíte ke dvěma dočasně prostředním a uděláte to samé - pravý přes levý. Pak přijdou znovu na řadu dvě krajní dvojice, vždy levý přes pravý. A tak stále dokola, až se dostanete na konec pramenů. Stiskněte konce k sobě a zahněte je dospodu. Pak dopleťte cop z druhé strany do konce, znovu stiskněte a zahněte. 6. Cop položte doprostřed plechu a hranou dlaně ho po celé délce uprostřed trochu stlačte. Potřete bílkem rozšlehaným vidličkou se 2 lžícemi vody.

7. Ze 3 zbývajících pramenů upleťte klasický trojitý cop a ukončete ho stejně jako předchozí. Položte ho na předchozí výtvor, zploštěte hranou dlaně a potřete bílkem. Poslední pramen překrojte v polovině a oba kousky ještě trochu rozválejte - měly by být nepatrně delší než vánočka. Stočte je dohromady, ale nespojujte konce k sobě. Spletenec položte nahoru na vánočku a konce zastrčte dospodu pod ni, každý konec pod jeden roh. Potřete bílkem i závěrečný cop, ozdobte vánočku zbylými mandlemi a nechte 2- 3 hod. znovu kynout.

8. Troubu předehřejte na 180 °C, vložte vánočku. Po 5 minutách snižte teplotu na 150 °C a dopékejte dalších 45 min.

TIP: Při splétání a zaplétání pamatujte na to, že cop nemusíte utahovat, ba naopak - malé mezery mezi prameny ponechávejte úmyslně, aby těsto mělo při dalším kynutí dost prostoru pro rozpínání.

Single máme s miminkem ze spermabanky: Jak to funguje?
Single máme s miminkem ze spermabanky: Jak to funguje?

Zuzana Bergrová, bývalá vrcholová sportovkyně, si pro svého syna doběhla do spermobanky. O životě single mámy píše úspěšný blog „Plody dna: Příběhy...