Pondělí 15. dubna 2024, svátek má Anastázie
130 let

Lidovky.cz

Vyzkoušejte polévku z brusinek

Česko

Brusnice brusinka (Vaccinium vitisidaea) je skromná a na rozdíl od příbuzné borůvky stálezelená obyvatelka severní polokoule, se kterou u nás nakládáme macešsky. Jen zřídka ji využijeme jako doprovod ke svíčkové. Přitom je nabitá vitaminem C a zdrojem provitaminu A, vitaminů B1, B2, B3, draslíku, vápníku, hořčíku a fosforu. Díky vysokému obsahu ovocných kyselin je možné brusinky skladovat po dlouhou dobu v uzavřené nádobě i při pokojové teplotě. Brusinky se proto staly ve Skandinávii zdrojem vitaminů už před vynálezem mrazáku. Mají také vysoký obsah pektinu, a tak se při domácí výrobě brusinkového likéru může stát, že místo tekutiny vznikne v lahvi opojný rosol. A pozor, při nákupu si brusinku lze splést s mnohem většími plody klikvy velkoplodé (Vaccinium macrocarpon), kterou čilí čeští prodejci překřtili na brusinku kanadskou.

POSTUP:

Brusinky s vodou rozvařte na šťávu. Pokud nestojíte o pecičky (přestože jsou bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin) a slupky (ty zas pomohou pročistit střeva), šťávu po uvaření přeceďte.

V jedné naběračce polévky rozmíchejte bramborový škrob, vraťte zpět do polévky, přidejte cukr a nechte za stálého míchání vařit, dokud se cukr úplně nerozpustí. Polévku vychlaďte a podávejte v hlubokých talířích společně se zmrzlinou (nejlépe kokosovou) nebo samotnou jako dezert.

Nemáte-li po ruce bramborový škrob, snižte množství vody na 200 ml a přidejte 2 lžičky vanilkového cukru. Vše společně vařte asi 10 minut, polévka zhoustne sama. Nezapomeňte však, že výsledné množství pak bude stačit jen pro dvě osoby.

4 další tipy, jak zpracovat brusinky

Sobí svíčková Švédi a Norové vaří podobně jako Češi svíčkovou s brusinkovou omáčkou. Používají k tomu ale tradičně sobí maso na rozdíl od našeho hovězího.

Ve Švédsku však brusinková zavařenina nejčastěji dělá společnost koulím z mletého masa a bramborové kaši.

Sobí sauté Nejznámější finský pokrm z oblasti Laponska se jmenuje sobí sauté.

Nudličky sobího masa (nejlépe se krájí napůl zmrzlé) osmahněte na tuku. Nemáte-li sobí sádlo, použijte máslo nebo olej. Ochuťte pepřem a solí a poduste s trochou vody nebo piva. Podávejte se šťouchanými bramborami, nakládanými okurkami a brusinkami rozmačkanými s cukrem.

Naložte si vattlingon V severním Rusku a ve Švédsku se při nedostatku cukru celé brusinky nakládaly do lahví s vodou. Tento způsob zvaný švédsky vattlingon (vodní brusinky) uchovával brusinky do další sezony. V lidovém léčitelství se brusinková voda používala jako mírné projímadlo.

Brusinková zmrzlina Pochoutku pro 6 lidí získáte tak, že do pěny utřete 3 žloutky se 150 ml moučkového cukru. Ušlehejte ze 3 bílků sníh a šlehačku z 300 ml smetany. Vše smíchejte a přidejte hrnek rozmačkaných brusinek. Dejte mrazit. Zpočátku několikrát promíchejte, aby byla zmrzlina jemná.

POTŘEBUJEME:

Pro 4 osoby:

400 ml brusinek

800 ml vody

150 ml moučkového cukru (polévku

si můžete dosladit dle chuti)

2 lžíce bramborového škrobu

www.florentyna.cz

Autor: