POSTUP:
Brusinky s vodou rozvařte na šťávu. Pokud nestojíte o pecičky (přestože jsou bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin) a slupky (ty zas pomohou pročistit střeva), šťávu po uvaření přeceďte.
V jedné naběračce polévky rozmíchejte bramborový škrob, vraťte zpět do polévky, přidejte cukr a nechte za stálého míchání vařit, dokud se cukr úplně nerozpustí. Polévku vychlaďte a podávejte v hlubokých talířích společně se zmrzlinou (nejlépe kokosovou) nebo samotnou jako dezert.
Nemáte-li po ruce bramborový škrob, snižte množství vody na 200 ml a přidejte 2 lžičky vanilkového cukru. Vše společně vařte asi 10 minut, polévka zhoustne sama. Nezapomeňte však, že výsledné množství pak bude stačit jen pro dvě osoby.
4 další tipy, jak zpracovat brusinky
Sobí svíčková Švédi a Norové vaří podobně jako Češi svíčkovou s brusinkovou omáčkou. Používají k tomu ale tradičně sobí maso na rozdíl od našeho hovězího.
Ve Švédsku však brusinková zavařenina nejčastěji dělá společnost koulím z mletého masa a bramborové kaši.
Sobí sauté Nejznámější finský pokrm z oblasti Laponska se jmenuje sobí sauté.
Nudličky sobího masa (nejlépe se krájí napůl zmrzlé) osmahněte na tuku. Nemáte-li sobí sádlo, použijte máslo nebo olej. Ochuťte pepřem a solí a poduste s trochou vody nebo piva. Podávejte se šťouchanými bramborami, nakládanými okurkami a brusinkami rozmačkanými s cukrem.
Naložte si vattlingon V severním Rusku a ve Švédsku se při nedostatku cukru celé brusinky nakládaly do lahví s vodou. Tento způsob zvaný švédsky vattlingon (vodní brusinky) uchovával brusinky do další sezony. V lidovém léčitelství se brusinková voda používala jako mírné projímadlo.
Brusinková zmrzlina Pochoutku pro 6 lidí získáte tak, že do pěny utřete 3 žloutky se 150 ml moučkového cukru. Ušlehejte ze 3 bílků sníh a šlehačku z 300 ml smetany. Vše smíchejte a přidejte hrnek rozmačkaných brusinek. Dejte mrazit. Zpočátku několikrát promíchejte, aby byla zmrzlina jemná.
POTŘEBUJEME:
Pro 4 osoby:
400 ml brusinek
800 ml vody
150 ml moučkového cukru (polévku
si můžete dosladit dle chuti)
2 lžíce bramborového škrobu
www.florentyna.cz