* Média pojala šíření nového viru velmi dramaticky. Jaký je váš názor?
Na běžnou chřipku v Česku umřou tisíce až desetitisíce lidí. Umírají ale především ti s oslabenou imunitou, osoby žijící v neadekvátních podmínkách nebo lidé v rizikových věkových kategorií. V tomto kontextu chřipka A/H1N1 vůbec nevypadá jako kdovíjaký zabiják.
* Hrozí nějaké nebezpečí při konzumaci vepřového masa?
Samozřejmě, že je vepřové občas nebezpečné. Dost ale záleží -jaké a kolik. Třeba taková krkovička. Žlučníky, obezita... S chřipkou to ale nemá nic společného.
* Může se prasečí chov v Česku zpětně nakazit chřipkou od lidí? První takové zprávy se již v zahraničí objevily.
Pravděpodobnost je velmi nízká. Běžná opatření a běžná opatrnost musí stačit. Existují daleko horší zdravotní rizika spojená s chovem prasat. V řadě zemí se některé typy chřipky prasat vakcinují, u nás to není příliš obvyklé a pravděpodobně ani potřebné.
* Doporučil byste chovatelům nějaká speciální opatření?
Ani ne. Znáte to přísloví: „Čím méně se do nepěkné věci šťourá ...“
* Jak vlastně vir v organismu prasat zmutuje?
Chřipkové viry v populacích ptáků, prasat a lidí jsou velmi podobné. Genetickým procesem může dojít u jednoho hostitele k záměně části dědičné informace se sekvencí viru pocházejícího od jiného hostitele. Určitě se to nestalo poprvé ani naposledy.