náhledy
Chtěli byste si o svátcích dopřát nějakou luxusní delikatesu? Pokud si nepotrpíte na kvantitu, nýbrž kvalitu, mohl by vaše chuťové pohárky uspokojit některý z prvotřídních kaviárů...
Autor: Reuters
Nejcennější černý kaviár se vyrábí z jeseterovitých ryb. Tito sibiřští jeseteři na fotografii se prohání v horském potoku patřícím k farmě Tropenhaus Frutigen, která leží na Bernské vysočině ve Švýcarsku.
Autor: Reuters
Chová se jich tam kolem 35 tisíc kusů, ze kterých lze získat až 300 kilogramů kaviáru "Oona", což v kelštině znamená "mimořádný". Tento jeseter už to má spočítané.
Autor: Reuters
Na snímku mistr kaviáru Tobias Felix ostrým nožem otevírá ulovenou samičku jesetera.
Autor: Reuters
Za pomoci asistenta vyndává Felix z rybích útrob tmavé jikry.
Autor: Reuters
Jikry poté ukládá na síto, na kterém je čistí, a jednotlivé jikry propadávají do připravené mísy.
Autor: Reuters
Do jiker se přidává sůl a případně konzervační látky, přičemž právě od těchto přidaných přísad se odvíjí cena. Čím je jich méně, tím je pochopitelně cena vyšší.
Autor: Reuters
Detailní záběr na jednotlivá téměř černá jeseteří vajíčka.
Autor: Reuters
Mistr Felix čichem zkoumá, zda je kaviár v pořádku.
Autor: Reuters
Hotový kaviár Oona se distribuuje v malých tmavých plechovkách. Švýcarský kaviár Oona patří mezi ty prvotřídní na světě. Jeho cena se pohybuje v přepočtu kolem 28 tisíc korun za 250 gramů.
Autor: Reuters