OTÁZKA:
Zdravím Ondřeji, chtěl bych se zeptat, co by se podle Vás mělo udělat, aby se zlepšila kvalita potravin. Zejména uzenin, kde se výrobci dopouštějí největších zvěrstev a krmí nás lahůdkami jako strojově oddělený separát nebo růžový sliz. Neměl by zasáhnout stát a zarazit takové praktiky ?
Vždyť výrobci šidí zákazníky různými těmi mělněnými masy apod. Já vím, že zákazník si může vybrat, ale koho baví chodit po obchodě s lupou a číst etikety. Dřív takové špinavosti nebyly, výrobci si to nedovolili a museli dodržovat normy.
Mirek
ODPOVĚĎ:
Dobrý den Mirku, v ČR jsou samozřejmě státní normy na všechny potravinářské výrobky a postupně jsou stále přísnější. Bohužel dokud bude mezi našimi občany dominující cena potravin, tak nelze očekávat zlepšení. Myslím si, že je problém právě u konzumentů než u výrobců. Tedy pokud někdo něco kupuje, tak proč by to výrobce nevyráběl. Já osobně mám zatím dobrý zrak, tak lupu nepotřebuju, ale určitě si etikety čtu. Co se týká mělněného masa, tak je to v mnoha případech jen důvod legislativní. Pokud namelete maso a necháte ho chvíli na vzduchu, tak okamžitě šedne. Šedé maso si nikdo nekoupí, stejně jako byste si nikdo nekoupil šedou šunku. Proto se do do mletého masa přidává sůl. Sůl nikomu nevadí a Vy jí tam nemusíte poté dávat tolik:-)
16.8.2012 10:50