Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

‚Hobit‘ Tolkien slaví 125 let. Pět věcí, které o něm možná nevíte

John Ronald Reuel Tolkien byl profesor a filolog. Proslavil se ale hlavně díky příběhu hobita Bilba a sáze Pána prstenů. Připomeňme si ho pěti věcmi, které o Tolkienovi příliš známé nejsou.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KV

K. Vážný

3. 1. 2017 13:26

Druhé je jen upřesnění. Jako o sirotka pečoval v roli poručníka o JRRT katolický kněz, který ho vedl v jeho vzdělávání ze skrovných fondů, co zdědil a zajišťoval mu ubytování a výchovu ve vybraných rodinách. Přátelský vztah i dopisování s budoucí ženou považoval za nežádoucí pro jeho vzdělávání a tak mu to zakázal. JRRT poslechl až do dne jeho plnoletosti, kdy po několika letech svoji milovanou vyhledal a zanedlouho se vzali.

0 0
možnosti
KV

K. Vážný

3. 1. 2017 13:22

Vcelku hezky napsané, snad až na dvě upřesnění/opravy: C.S.Lewisův "skandální" vztah spočíval v tom, že si on, starý mládenec, formálně vzal rozvedenou americkou spisovatelku, aby ji a její děti ochránil před deportací z UK. (JRRT byl katolík, Lewis se stal díky jeho vlivu anglikánem a významným laickým teologem 20. století). Teprve pod vlivem její zhoubné nemoci se vztah formální rozvinul ve vztah romantický, jak je nádherně zachyceno ve filmu Krajina stínů (Shadowlands, 1993), kde C.S.Lewise hraje A.Hopkins. Doporučuji.

0 0
možnosti
MF

4. 1. 2017 9:37

Zajímavé, dík za tip!

0 0
možnosti