Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Houslista Šporcl napsal otevřený dopis o žalostném stavu kultury. Babiš zareagoval, Zaorálek si přisadil

Houslový virtuos Pavel Šporcl v pondělí v otevřeném dopise premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a členům vlády označil stav kultury v ČR za katastrofální. Rok po vyhlášení prvního nouzového stavu je podle umělce kultura na konci zájmu vlády i prezidenta. Stav věci ilustruje rčením „po nás potopa“ ze stejnojmenného historického románu Josefa Tomana. Uvedla to Šporclova manažerka Martina Fišerová.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Když mluví zbraně, mlčí múzy. Umělci podporují naše pevné "zakotvení", takže se budou muset zaobývat Rusy a Číňany místo tympánů a smyčců. Konzumem a nenávistí místo inspirací a láskou.

0 0
možnosti
Foto

Nesmysl. Za poslední rok jsem přečetl tolik knih, viděl tolik filmů, poslechl si tolik hudby jako nikdy v životě. A to jen díky covidovým opatřením co mě nutili být doma. Ze mě covid udělal kulturnějšího člověka.

0 0
možnosti

Ti, co někde vystupují, presentují kulturu hlavně jako živé vystoupení. Je to jejich parketa. Ale valná většina lidí konzumuje kulturu v televizi, filmu doma, rádiu, na jiných nosičích, jako vy prostřednictvím knih a podobně. A tam se moc nezměnilo.

0 0
možnosti

P32e36t44r 37Č73e42c33h

23. 3. 2021 8:47

Co je to ta kultura? Podle slovníku jde o souhrn hmotných a duchovních hodnot vytvořených , provozovaných a spotřebovávaných lidmi. Zdaleka to nejsou jen divadla, kina, koncerty a výstavy. Patří sem i jednání mezi lidmi a tedy i jednání politiků vzhledem k lidem a mezi nimi navzájem. Je to i četba a "konzumace " knih či obecně způsob lidského konání a jednání. Zužovat pojem "kultura" jen na provoz divadel a kin, pořádání výstav či koncertování ukazuje jen na jedno. Zase jde o peníze, nikoliv o tu kulturu. Pokud si pan Šporcl nemůže vydělávat peníze na živobytí hraním na housle na koncertech, má nepřeberné možnosti, jak si peníze vydělat jinak. Třeba pomáháním v nemocnicích tak, jak to dělají mnozí jiní, kteří se momentálně nemohou živit svou živností. Ano, stav naší kultury je žalostný, ale nemá na to vliv jen vláda a Babiš již vůbec. Zásadní vliv na to má náš politický a společenský systém, konglomerát socialismu a anarchie. A lidé? Kdo chce, ten si tu kulturu vytvoří doma sám.

0 0
možnosti

P82e75t53r 58Č36e34c37h

23. 3. 2021 8:53

A ještě něco na to má nemalý vliv. Obecná lidská nezodpovědnost k sobě samým a ke svým blízkým. Ono je přece jednodušší požadovat řešení na vládě a premiérovi, jen abych já sám nemusel nic dělat. Jak říkám, spojení socialismu a anarchie.

0 0
možnosti

Babiš musí shánět žrádlo pro lánského baziliška, ne se starat o kulturu.

0 0
možnosti

J42a98n 73V76á90v34r44a

23. 3. 2021 8:34

Babisuv mikromanazersky chaos v akci. Hned se jde schazet jako by byl ministr kultury, vsechno odkyve, udela si promo a skutek jako vzdy utek...

0 0
možnosti

Vávro, napsal jemu - Babišovi, ne Zaorálkovi. Kdyby to Babiš přehrál na Zaorálka, tak by kvičeli, že na ně Babiš zvysoka. Tak si to srovnejte v hlavě.

0 0
možnosti
Foto

A hospody je take kultura

0 0
možnosti
Foto

K98a43r83e96l 49K69v63i32t24a

22. 3. 2021 19:45

Ano, v podstatě mate pravdu. U nás určitě.

0 0
možnosti