Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Partička Scrabble odteď už bez rasismů. Ze slovníků pro hru zmizí asi 200 závadných slov

Severoamerická asociace hráčů Scrabble (NASPA) odstraní ze seznamu povolených slov výrazy s rasistickými konotacemi. Rozhodnutí schvaluje i autorizovaný výrobce hry, společnost Hasbro, která kvůli těmto změnám mění pravidla.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RV

Slova nejsou rasistická. Slova sama o sobě ani nemají negativní význam. Ten negativní význam jim dávají až ti, které označují. Například negativní význam získalo slovo "cikán" proto, že jeho držitelé často kradli, potulovali se, nepracovali. A proto se jeho držitelé rozhodli před svou pověstí utéct a zavedlo se nové slovo "rom". No a pokud budou romové rovněž ve zvýšené míře krást a nepracovat, tak i toto slovo získá negativní náboj a daná skupina se pokusí před svým chováním utéci zavedením dalšího slova. Sdělovací prostředky zkoušely označení "mladíci", ale to se moc neujalo i když téměř okamžitě získalo negativní náboj.:-)

0 0
možnosti
Foto

So far, zatím nejlepší definice zakázaných slov. A absoluntí souhlas.

0 0
možnosti
JN

J90i96r83k33a 36N46o69v39ý

9. 7. 2020 16:02

"Nevíte, jestli se vás protihráč snaží urazit, nebo je to opravdu to první, co s danými písmeny vymyslel,“

.

To se dělo naprosto běžně, že bílí zajižděli do černošských čtvrtí, tam vyzývali místní k partiččce scabble a to jen kvůli tomu, aby tam mohli vložit povolené slovo "nigger". ;-D

0 0
možnosti
Foto

Ha, ha, hááááá... Goood one!!!

0 0
možnosti
RV

Závadná slova je potřeba vymazat. Nejen ze současných slovníků, ale projít i literaturu a starší tiskoviny. A rovnou vymazat i závadné osoby. Doporučoval to už Orwell v románu "1984".

0 0
možnosti
JK

Your marklars are wise and true!

0 0
možnosti
NH

200 závadných slov? to snad nebylo ani za komunistů, neumím si ani zdaleka představit, o jaké slova by se mohlo jednat

0 0
možnosti
JN

J71i72r29k91a 76N22o70v72ý

9. 7. 2020 16:07

Třeba něco podobného jako v češtině "bobule". Proč? Někomu to může připomínat "bubuli" a takový rasista si s tím slovem pohraje.

I to familiérní oslovování Bubílkové na rádiu Impulz "Bubu" nezní v této době moc dobře a měli by zvážit, jestli to nezrušit a neomluvit se. ;-D

0 0
možnosti
VP

Ha napsal Solženicyn, nežít ve lži. To znamená ignorovat vše, co přináší politická korektnost a odmítnout její novořeč!

0 0
možnosti
Foto

A nejhorší je na tom to politicky koretní sebemrskačtví. Čím více postavený osel, tím větší sebekritika. Tuhle jeden takový uvědomělý soudruh sám od sebe napsal na naši company webside, že o tom něměl ani páru, jaký to byl rasista. A jací byli jeho rodiče rasisti, že ho tak vychovali. Prostě hnus, hnus, a zase hnus.Přitom normální člověk musí mlčet jako za totáče, a říci mu, že je osel a prospěchář. Protože rozdivočelý dav by ho virtuálně zničil. Hyporati a kapsičkáři mění jméno teamů, ulic, měst, výrobků. Prostě lidská podlost, podělanost, vychytralost "AT THE BEST"!!!???

0 0
možnosti