130 let

Nová kuchařská hvězda? Ptejte se českého Jamieho

vydáno 4.5.2012 12:00
Mluví o něm jako o českém Jamiem Oliverovi. Martin Škoda však není ani vyučený kuchař, ani žádný profík. V sedmnácti letech vydal kuchařku s názvem Škoda nevařit. Vaření ho prostě baví a chce svým vrstevníkům ukázat, že to není žádná věda. Kdy se postavil poprvé ke sporáku? Jaké je jeho oblíbené jídlo? A co je podle něj největší problém české gastronomie? Ptejte se přímo Martina. Na vaše otázky odpoví v pondělí 14. 5. od 12:30 hodin. Martin musel odejít, ale k otázkám se ještě vrátí.

Konec rozhovoru

Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 14. května 2012 do 13:00

OTÁZKA: Kdo jsi? Pavel a Dáša
ODPOVĚĎ: Zdravím, jsem mladý kluk, kterého baví dobré jídlo, hudba, cestování, umění, architektura, design, fotografie, jazyka a řada dalších věcí... Martin 14.5.2012 13:32
OTÁZKA: Áhoj skorovrstevníče :) Jsi fakt machr. Čeští gurmání se dělí na tva tábory, tak se ptám: Babica, Pohlreich nebo někdo jiný? Nebo nikdo? ;) myší královna
ODPOVĚĎ: Zdravím myší královno, i tobě díky za slova chvály! V souboji B x P jasně vede pan P. O pana B se moc nezajímám a ani nijak nesleduji jeho aktivity, jelikož mým zájmům a názorům jsou docela vzdálené. Pan P je velmi kvalitní kuchař s obrovskou zkušeností, který už toho také hodně dokázal. Já sám znám osoby z téhle sféry, které jsou mi bližší, s panem P se neznám, ale určitě ho respektuji a podporuji v tom, co dělá... Přeji pěkný večer a omlouvám se za pozdní odpověď na otázku! Martin 14.5.2012 19:06
OTÁZKA: chtěl bys mít svůj tel.pořad? a když jo tak ve stylu babici nebo itala v kuchyni? jirkacs
ODPOVĚĎ: Zdravím Jirko, nechci nic předbíhat, uvidím, co se bude dít, ale určitě se téhle myšlence nebráním. Pokud se to však povede, tak si myslím, že to nebude ani v jednom z těchto stylů. Chtěl bych přijít s něčím novým, co u nás zatím není a bude mě to bavit! Nechme se překvapit, kam se všechno pohne... Hezký večer, Martin Martin 14.5.2012 19:11
OTÁZKA: Rád bych se zeptal, zda jsou recepty v tvé knize opravdu originální? Co jsem viděl, tak je to naprostá klasika! Fazolová polévka, ciabata atd... A jak je možné, že jsi se tak rychle dostal do médií? To určitě není žádná tlačenka, co? Stačí v sedumnácti napsat kuchařku a popularita je tu? Petr
ODPOVĚĎ: Ahoj Petře, snažil jsem se dělat jídlo podle sebe nebo mu alespoň dát něco vlastního - minimálně tu radost při přípravě. Samozřejmě existují recepty, které mají své základní postupy (risotto, domácí těstoviny, paella...) a musí se jich člověk držet. Pak tam je ale ta druhá část, která je více osobní a může tam člověk prokázat i nějaké své nápady. U některých jídel to může mít třeba ochucení, kombinace ingrediencí, jinde zase celý nápad.. Dle mého názoru je gastronomie opravdu rozmanité odvětví, které své možnosti a inovace hned tak nevyčerpá. V knize žádná fazolová polévka není a ani ciabatta tam nehraje tak výraznou roli. Je si třeba také uvědomit, že například ciabatta je prostě druh pečiva, na kterém se toho nedá moc vymyslet, ale spíš záleží na ostatních ingrediencích, co se použijí. Ciabattu používá jak Pohlreich, tak třeba Oliver a nikdo netvrdí, že jsou neoriginální. A nad tím jaký zájem vzbudila média žasnu i já sám! Chtěl jsem napsat knížku, které bude mé vrstevníky bavit a zároveň se nebude podobat žádné jiné české kuchařce. To myslím, že se celkem povedlo, alespoň podle reakcí ostatních. Knížku zpracovali špičkoví grafici, kteří jí dali netradiční vazbu, formu, lehkost, ale i gumový přebal, který zabrání umazání v kuchyni, kuchařka drží otevřená a při vaření se nezavírá a možná že právě tohle jsou ty aspekty, které média, mimo mého věku a netradičního koníčka, zaujala. Žádná tlačenka tu nebyla, a ty velká jména jako například Reflex nebo různí producenti mě oslovili zcela sami. Záleží na tobě jak si to přebereš, ale pro mě je priorita dělat věci s chutí a radostí, vymýšlet nové nápady (viz. spojení kuchařky s hudbou) a dělat to, co mě baví. Veškeré aktivity, které na to pak následují jsou jen odměnou zato, co jsem připravil. Děkuji za dotaz! Martin 14.5.2012 19:29
OTÁZKA: Zdravím, Martine. Četl jsem článek o vás v jednom známém časopise a z přiložených fotografií jsem měl pocit, že je to takové až příliš cool. Nevadí mi, že místo chlápka v bílém rondonu je kuchařskou hvězdou "vystajlovaný" teenager. Ale to poskakování a házení masem, to už jsou na mě až příliš velký opičky a neužitečný machrovinky. (Ale já už jsu taky starší ročník :) Napadlo mě, jestli to tak normálně děláte, nebo to vymyslel fotograf, aby si udělal správně dynamickou kompozici? Jinak vám fandím a přeju hodně úspěchů. Honza
ODPOVĚĎ: Zdravím i vás, Honzo, celá tenhle mejdan byla taková spontánní akce s trochou nadsázky, a tak i ta reportáž byla záměrně trochu jinak dělaná a myslím si, že je to opravdu i z toho výsledku jasně znát a lidem to dochází a chápou to správně. Když si představíte běžný život a vše co se děje, uvědomíte si, že v reálu věci fungují trochu jinak a v reálu bych asi ani nikdy nevařil s kapelou, které mi bude hrát za zády. Jak jsem již říkal, byl to velký mejdan a i mě to přineslo něco nového a hodně přínosného... Velmi zajímavá byla také ta spolupráce s fotografem, který tedy umí s lidmi opravdu velmi dobře pracovat... Děkuji za podporu! Martin 14.5.2012 19:40
OTÁZKA: Ahoj Martine, vaření je taky moje velká vášeň - fandím ti, ať všem chutná :) Jorga Hrušková
ODPOVĚĎ: Ahoj Jorgo, děkuji moc, vážím si toho a zároveň takhle na dálku chci podpořit i já tebe! Také fandím těm, které to co dělají baví a zvlášť když je to gastronomie! Držím palce a přeji hodně úspěchů a dobře zvládnutých jídel. Martin 14.5.2012 19:43
OTÁZKA: Kde vám myje nádobí? Tomáš Pižl
ODPOVĚĎ: Ahoj Tomáši, nejradši mám, když to zvládne myčka! Někdy se do toho pustí já sám, jindy mě podpoří zase někdo s rodiny/přátel...je to různé. Děkuji za dotaz! Martin 14.5.2012 19:44
OTÁZKA: Ahoj Martine, byl někdo, kdo u vás v rodině vařil - po kom jsi svůj ''talent'' zdědil? A chtěl by ses gastronomii věnovat i v budoucnu? Petr K.
ODPOVĚĎ: Ahoj Petře, v rodině nikdo moc nevařil, tedy na profesionální úrovni, a vše se začalo nějak rozvíjet až s tím, jak jsem se v kuchyni více začal motat já. Gastronomie mne baví a rád bych jí v budoucnu i do svého života zapojil, jakou formou ale zatím říkat nechci, protože to ani já sám jasně nevím. Je mi 17, a tak si myslím, že na to rozhodnutí je ještě nějaký čas. Děkuji za dotaz! Martin 14.5.2012 20:11
OTÁZKA: Neuvažoval jste, že byste šel na kuchařskou školu? Nebo si myslíte, že to pro vaši praxi není potřeba. Hodně lidí tvrdí, že kuchaři jen loupou cibuli a vajíčka a ve škole se nic nenaučí. Jaký je váš názor? Lída
ODPOVĚĎ: Dobrý večer, v současnosti studuji gymnázium, které chci v první řadě dobře dokončit. Podle mě je praxe velmi důležitá, ale asi by mě více zajímala ta v některé z restaurací u různých šefkuchařů, která by mi ve výsledku mohla dát i víc (bavíme-li se o naší republice). Je dost možné, že si jednou udělám i nějakou kuchařkou školu, ale zatím to není na pořadu dne. Uvidíme, kam se má cesta postupně bude ubírat - sám jsem zvědavý... Děkuji za otázku! Martin 14.5.2012 20:16
OTÁZKA: Zdravim, který z kuchařů - ať už českých nebo zahraničních tě inspiruje? S kým by ses chtěl například setkat? Tvůj blog prý doporučuje i Jamie Oliver - jak se o tobě dozvěděl? Napsal jsi mu? Eva
ODPOVĚĎ: Ahoj Evo, mojí jasnou inspirací je Jamie Oliver, díky kterému jsem se vším začal - to je jasné a je to zbytečné skrývat. Zároveň se ale nechci stát žádnou jeho českou kopií a jít si svou cestou, i když je možné, že se někde ty cesty zkříží. Není to však jen Jamie, kdo mě inspiruje, jsou to všichni kuchaři, kteří dělají gastronomii na 120% a baví je to. Podle mě je tohle základ a dělat něco jen pro peníze prostě nikdy nemůže tak dobře fungovat. Ano, to je pravda, s Jamieho týmem komunikuji různými způsoby (přes síť, osobně...), podařilo se mi tak získat skvělé kontakty a daří se mi i lépe dostat k němu samotnému. Osobně jsme se zatím nesetkali, ale alespoň už před nějakou dobou viděl můj web, to bylo tedy ještě dlouho před vydáním kuchařky, ale líbilo se mu to. Chtěl bych mu jeden výtisk předat i osobně, tak uvidíme, zda se to jednou povede.. Děkuji za zprávu! Martin 14.5.2012 20:27
OTÁZKA: Chodíš gastronomii poznávat i do nóbl restarací? Je to trošku dražší koníček, nemyslíš? A který podnik tě nejvíce zaujal? Pepa
ODPOVĚĎ: Ahoj Pepo, drahé nóbl podniky navštěvuji jen občas, jelikož jako student na to opravdu nemám peníze a zároveň mě to ani tolik nebaví. Mnohem radši jdu na místo, kde se cítím dobře a kde mi zároveň chutná. Na druhou stranu je ale pravda, že si radši připlatím za dobré jídlo než třeba za novou techniku. Jídlo je pro mne součástí kultury, stejně jako třeba umění a snažím se ho užívat jak jen můžu... Moc mě baví třeba různé restaurace Jamieho Olivera, kde vždy narazím na skvělé jídlo a personál! Bydlím ale v Česku, a tak se do ciziny tak často nedostávám. V Česku se mi moc libí třeba koncept Ambiente, kam tedy patří i dražší podniky, ale zároveň také lokality jako je Lokál, kde se dá najíst dobře, kvalitně a levně. Přeju pěkný večer a díky za otázku! Martin 14.5.2012 20:32
OTÁZKA: Co říkáte molekulární kuchyni? Emil
ODPOVĚĎ: Zdravím Emile, tohle odvětví gastronomie jsem zatím moc neprozkoumal a ani se na to v současnosti nechystám. Nevylučuji, že se do toho jednou ponořím více, ale teď je mi daleko bližší obyčejné kvalitní jídlo, které se vymaká a chutná skvělé, aniž by muselo procházet změnami skupenství nebo tvaru. Ale proti molekulární gastronomii zároveň vůbec nic nemám! Díky! Martin 14.5.2012 20:36
OTÁZKA: Jaké jídlo vaříš nejraději? Umíš dělat i moderní českou kuchyni? Tzn. typické chutě bez přemíry mouky, sádla apod. Jak sám vidíš svojí budoucnost - jako kuchaře, co orpavdu vaří pro lidi nebo televizní hvězdu, která vaří před kamerami a vydává knížky? šéfka
ODPOVĚĎ: Ahoj šéfko, tak tohle je úplně poslední dotaz a navíc se týká české kuchyně! A za tu druhou část jsem hrozně rád, jelikož českou kuchyni mám rád a podporuji jí! Sám se snažím dělat hlavně lehčí variace na česká jídla, ale také si někdy dám i ten knedlík a maso se zelím. Jde mi ale o podstatu toho celku, jelikož si myslím, že česká kuchyně není zdaleka jen o té zmíněné klasice, ale o řadě lehkých jídel, které se přípraví z produktů, které se u nás vypěstují.. Věřím, že až se více začneme zabývat právě tímhle, tak i ta kuchyně postupně bude trochu měnit svou tvář. Tady to je stále v začátcích a já taky, některá jídla umím, ale pořád se učím a poznávám nové věci. Je toho hodně přede mnou... Jaká bude moje budoucnost ještě nevím a myslím, že na to rozhodnutí mi ještě nějaký ten čas zbývá! Musím zvolit činnost, která mi bude nejbližší, bude mě bavit a věnovat se ji naplno, jelikož jinak to nikam nikdy nedotáhnu. Děkuji za zprávu a zároveň děkuji i všem ostatním, kteří se do chatu zapojili! Přeji příjemný večer! Martin 14.5.2012 20:51
OTÁZKA: Mily chlapce, mohl byste nam, prosim, prozradit, ktera PR agentura, co sponzor za vami stoji. Vim 100%, ze nejste jediny, kdo se zabyva varenim, presto zrovna vase jmeno je v poslednich dnech ve vsech mediich. Prozradite, nebo redsi na otazku neodpovite? PS: Dnes dopoledne jsem slysela rozhovor s vami na CRo2, a vezte, ze uvarit testoviny al dente, jak se chlubite kucharskym umem sveho bratra, neni nic sloziteho. Mila Novak
ODPOVĚĎ: Dobry večer, nemám za sebou žádnou PR agenturu ani sponzora! Jediný kdo mi pomáhá je nakladatelství, které vydalo mojí knížku. Moc si jejich přístupu vážím a zároveň se uvědomuji, že to u nás je něco velmi neobvyklého. Možná se mýlím a tohle není váš případ, ale bohužel u nás stále funguje to, že když se někomu daří a lidé o něj mají zájem, ostatní v tom hned hledají něco jiného a začínají jít proti němu. V tom je stále velký rozdíl mezi naším národem a většinou těch ostatních. Uvedu příklad: o reakcích v mediích a knize jsem řekl dospělému českému kamarádovi a jeho reakce byly nestranné až skoro závistivé, pak jsem o tom samém řekl Španělovi, ten byl nadšený, pyšný a chtěl se tím chlubit všem ostatním. Tohle je jen malá a zkrácená ukázka toho, jak to tady stále funguje. Pokud vaše smýšlení vůbec takové nebylo, omlouvám se, ale pokud ano, nic s tím neudělám a přesvědčovat vás nebudu. Na téma rodiny a toho, že se chytáte formulace, kterou řeknu o svém bráchovi se vůbec bavit nechci, myslím, že je to zbytečné a hodně mi vadí, když se někdo začne zabývat takovými věcmi a tahat do toho i ostatní (navíc z rodiny). Pokud se chcete zabývat takovými detaily, provařte si třeba tu knížku a zjistěte co nefunguje, je možné že třeba i něco najdete, ale myslím si, že to tak podstatné pro ostatní ani nebude. Jelikož snad vezmou v potaz to, že tu kuchařku napsal 17 letý kluk, který není profesionální kuchař, ale má dobré jídlo rád a chce to nadšení předat i ostatním. Že právě on si jen nestěžuje jak je všechno špatně, ale snaží se pro zlepšení něco udělat - začít u sebe! A to že ho v tom podporuje třeba Riccardo Lucque nebo Roman Vaněk je asi jen důkazem toho, že ty věci úplně špatně nedělá.. Děkuji za dotaz a pokud vaše otázka takhle myšlené nebyla, neberte se tyto slova osobně. Pěkný večer, Martin 14.5.2012 23:51
OTÁZKA: Dobrý den, jen by mě zajímalo, jestli umíte vařit pod tlakem. Dost Vám fandim, ale s profesionální kuchařinou to nemá moc společného. Petr Sviták, mail : petasvitak@seznam.cz petr sviták
ODPOVĚĎ: Dobrý den Petře, několikrát jsem si už pod tlakem vařit zkusil a myslím, že jsem to docela i zvládal. V tomhle ohledu mám samozřejmě ještě hodně co dohánět a vlastně nejen v něm, ale ve všech. Děkuji moc za podporu a važím si toho! Budu se na sobě snažit pracovat, abych vše zvládal postupně lépe a lépe. Díky! Martin 15.5.2012 0:23