OTÁZKA:
Rád bych se zeptal, zda jsou recepty v tvé knize opravdu originální? Co jsem viděl, tak je to naprostá klasika! Fazolová polévka, ciabata atd... A jak je možné, že jsi se tak rychle dostal do médií? To určitě není žádná tlačenka, co? Stačí v sedumnácti napsat kuchařku a popularita je tu?
Petr
ODPOVĚĎ:
Ahoj Petře,
snažil jsem se dělat jídlo podle sebe nebo mu alespoň dát něco vlastního - minimálně tu radost při přípravě. Samozřejmě existují recepty, které mají své základní postupy (risotto, domácí těstoviny, paella...) a musí se jich člověk držet. Pak tam je ale ta druhá část, která je více osobní a může tam člověk prokázat i nějaké své nápady. U některých jídel to může mít třeba ochucení, kombinace ingrediencí, jinde zase celý nápad.. Dle mého názoru je gastronomie opravdu rozmanité odvětví, které své možnosti a inovace hned tak nevyčerpá. V knize žádná fazolová polévka není a ani ciabatta tam nehraje tak výraznou roli. Je si třeba také uvědomit, že například ciabatta je prostě druh pečiva, na kterém se toho nedá moc vymyslet, ale spíš záleží na ostatních ingrediencích, co se použijí. Ciabattu používá jak Pohlreich, tak třeba Oliver a nikdo netvrdí, že jsou neoriginální.
A nad tím jaký zájem vzbudila média žasnu i já sám! Chtěl jsem napsat knížku, které bude mé vrstevníky bavit a zároveň se nebude podobat žádné jiné české kuchařce. To myslím, že se celkem povedlo, alespoň podle reakcí ostatních. Knížku zpracovali špičkoví grafici, kteří jí dali netradiční vazbu, formu, lehkost, ale i gumový přebal, který zabrání umazání v kuchyni, kuchařka drží otevřená a při vaření se nezavírá a možná že právě tohle jsou ty aspekty, které média, mimo mého věku a netradičního koníčka, zaujala. Žádná tlačenka tu nebyla, a ty velká jména jako například Reflex nebo různí producenti mě oslovili zcela sami. Záleží na tobě jak si to přebereš, ale pro mě je priorita dělat věci s chutí a radostí, vymýšlet nové nápady (viz. spojení kuchařky s hudbou) a dělat to, co mě baví. Veškeré aktivity, které na to pak následují jsou jen odměnou zato, co jsem připravil.
Děkuji za dotaz!
Martin
14.5.2012 19:29