Diskuze
Češi začali pít dražší piva. Ležák poprvé vítězí nad desítkou
Děkujeme za pochopení.
Čím dál víc lidí chodí do pekařství, aby si koupilo žitný chleba místo toho z pšeničné mouky. Je sice dražší, ale víc chutná a pro tělo je zdravější. Se stejnou logikou rozumím obratu k ležákům. Jsou už z podstaty věci prostě (vesměs) kvalitnější než piva výčepní. Takže si připlatím třeba za budvarskou dvanáctku a holt si dám jednu, dvě, abych si ná ní pochutnal. Stejně jako na tom žitném chlebu. Toho také nesním na posezení kilo...
V. Kotas
Jestli to nebude také tím, že ti zahraniční majitelé pivovarů, udělali z většiny piv europívo. A když k tomu vymírají štamgasti i hospodští, výsledek následuje.
J. Novák 567
No, já být hospodský, tak z toho až zas tak mokrý nejsem. On je rozdíl, když chlapi přišli na pivo a každý z nich si jich dal 8-10, do toho nějakého toho panáčka, načež šli domů. Hospodský měl zaručeno, že zítra zase přijdou a dají si zase to své. Dneska hospody krachují hlavně proto, že ti, kteří tam chodili na pivo a drželi tam tržby, už nechodí, protože je pro ně pivo drahé, takře si raději koupí tu svoji basičku domů. Ta nastupující generace hospodské s tou svojí jednou dvanáctkou nevytrhnou. Oni si k tomu dají nějakého toho jointa, eventuálně si za hospodou šlehnou něco silnějšího, takže tolik toho piva nespotřebují.
Nojo, jenomže v souvislosti s tím úžasným jevem je potřeba si uvědomit, že ležákem se dle legislativy může nazývat už i třeba Kozel 11 a G 11, oproti kterým je v podstatě jakákoli "desítka" z minipivovaru plnotučnější ... :-P
včera - 3.4. jsem poseděl s mým příbuzenstvem v budově Prazdroje - v restauraci Na Spilce - 7 super piv á 44,- a guláš se šesti za 160,-. Už delší dobu ( min 20 let ) nepiju nic pod 11 stupňů
Jestli to náhodou nebude tím, že to, čemu říkají desítka, se už nedá pít...?
J. Nový
"„Dalo by se říci – konečně. Klasičtí pijáci, kteří si dali za večer pořádnou porci levných desítek a moc neřešili, co pijí, postupně vymírají. Přichází mladší generace, která si už vybírá a hledá víc kvalitu,“
.
To jako že je dobře, že lidé pijí vícealkoholová piva? To jako že všechny desítky mají mizernou kvalitu na rozdíl od 11 a 12 st. piv?
Autor je jistě "expert" přes pivo.
J. Horák 525
Samozřejmě že poctivý ležák je kvalitnější než výčepní desítka. Na to nemusí být autor “expert”.