Neděle 2. června 2024, svátek má Jarmil
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Co a kdy máme snídat?

Česko

GASTRODETEKTIV

Všichni víme, že snídat je dobré. Ale bílé pečivo a omeleta je nezdravá, co tedy správně snídat? Zeptala jsem se dětského obezitologa, odborníka na výživu a psycholožky. To, co jíme, má totiž vliv na naši psychiku a kvalitu života a snídaně dětí a dospělých by se měla lišit.

Pavel Suchánek, odborník na výživu Proč snídat? Snídaně je jedno z nejvíce podceňovaných hlavních jídel dne. Čím méně snídáte, tím spíš se přejíte u oběda. Hlad také vyvolává nervozitu a podráždění.

Kdy snídat? Tělo je na snídani připraveno půl hodiny až hodinu po probuzení - záleží na tom, jak dlouho vám probouzení trvá. Kolem 7. hodiny ranní se do krve vylučuje větší množství inzulinu, takže tato hodina je nejvhodnější. Inzulin „vyžaduje“ k snídani zejména sacharidy, zdroj energie pro fungování organismu.

Ideální snídaně: Celozrnné snídaňové cereálie doplněné jogurtem a ovocem. Aktivnější a sportující osoby si mohou dopřát i sladší variantu. Slanou snídani splňuje celozrnný chléb namazaný rostlinným tukem nebo tvarohovou pomazánkou, libová šunka, tvrdý sýr, jogurt a ovoce nebo 100% ovocný džus naředěný vodou.

Co mají jíst děti a co dospělí: Snídaně pro děti může obsahovat větší podíl sacharidů (samozřejmě pokud dítě není obézní). Naopak dospělí, zejména se sedavým zaměstnáním, by si měli hlídat dostatečný příjem vlákniny. Jejím zdrojem je nejen ovoce a zelenina, ale i celozrnné cereálie a pečivo.

Kdy je lepší nesnídat? Snídat máte vždycky - i pokud ráno sportujete. V tom případě si dejte kousek ovoce a dostatečně se napijte.

Zlatko Marinov, dětský obezitolog, Dětská poliklinika FN Motol Proč snídat? Snídaně tonizuje trávicí trakt, rozbíhá výkonový energetický metabolismus po „hladovění“ ve spánku. Nepřímo předurčuje i celkovou pohodu. Kdo nesnídá, musí počítat s tím, že bude jednou určitě obézní - nejpozději kolem čtyřicítky.

Kdy snídat? Vše má mít v životě svůj časový rámec a rituál, po probuzení následuje tělesná i sociální hygiena. Snídaně by měla stmelovat rodinu. Za stůl usedejte upravení s dobrým slovem a úsměvem na rtech co nejdříve po ranní hygieně a nejpozději do 9. hodiny ráno.

Ideální snídaně: Od pradávna racionální, obilninové kaše. Lehká stravitelnost nepřetěžuje trávení a energie se uvolňuje snadno a postupně. Vybírejte si plnohodnotné sacharidy a vyhýbejte se tukům. Nejlepší jsou proto celozrnné cereálie s mlékem nebo jogurtem a čerstvým ovocem. Nezapomeňte na dostatek pramenité vody.

Co mají jíst děti a co dospělí: Dětská snídaně musí především podpořit správný růst a vývoj dětí. Děti mají rády změnu a rodiče snadnou přípravu. V dnešní uspěchané době je především důležité překonat fyziologické ranní nechutenství a zafixovat u dětí potřebu snídat tak, aby to dodržovaly i v dospělosti.

Kdy je lepší nesnídat? Jedině když to vyžaduje lékařský úkon, třeba když jdete na odběr krve.

Slávka Fraňková, psycholožka Kdy snídat? Jakmile se rozhýbete. Předtím totiž žaludek nebývá schopen přijmout jídlo. Ke snídani bychom měli zasednout v klidu a měli bychom se soustředit pouze na jídlo.

Ideální snídaně: Snídaně má člověka naladit k pozitivnímu prožívání dne. Snažte se, aby to byl příjemný rituál.

Co mají jíst děti a co dospělí: Dospělý snídá, aby se nasytil. U dětí plní snídaně i další funkce. Osvojí si koncentraci na jídlo, návyk na příjímání jídla v kulturním a estetickém prostředí a způsoby společenského chování, pokud snídá s dospělými či vrstevníky.

Kdy je lepší nesnídat? Nikdy, a zvláště ne, snažíte-li se zhubnout! Pokud máte slabší žaludek nebo jste ve stresu, snězte alespoň celozrnnou sušenku, kousek čokolády, suché müsli (samo žvýkání uklidňuje) nebo toast s džemem.

Jak poznáte celozrnné cereálie?

Celozrnné snídaňové cereálie jsou označené pečetí celozrnnosti (viz obr.). Mají vyšší obsah cenných látek, které pocházejí z obalové vrstvy zrna (otruby) a ze zárodku zrna neboli klíčku. Při klasickém zpracování zrna se používá vymílací proces, při kterém se odstraní obalové vrstvy i klíček. Tento postup však mouku ochudí o řadu důležitých vitaminů, minerálních látek, vlákninu a o další cenné živiny.

Autor:

Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.
Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.

Každá budoucí maminka se snaží zajistit pro své miminko jen to nejlepší. GS Mamavit je komplexní multivitaminový doplněk, který je speciálně...