Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

Jak se pozná dobrá restaurace? Ptali jste se Pavla Maurera

Pavel Maurer každoročně sestavuje žebříček nejlepších restaurací v Česku Grand Restaurant.

UKONČENO

Pavel Maurer je milovníkem dobrého jídla. Od roku 1997 vydává průvodce po českých restauracích s názvem Maurerův výběr Grand Restaurant. Lidem se snaží přiblížit kvalitní gastronomii - pořádá letní Prague Food Festival a zimní Grand Restaurant Festival, který právě probíhá. Zájemci tak mohou za výhodné ceny ochutnat luxusní jídla, která by si jinak třeba nemohli dovolit. Co festival nabízí? Jak se pozná dobrá restaurace? Jaké služby by měla nabízet? A máme takové v Česku? Na tyto, ale i další otázky spojené s jídlem, jste septali známého gourmeta Pavla Maurera.

položených otázek: 47 | jak se správně ptát | Aktualizovat
  1. Otázka má být stručná a jasná, maximálně tři řádky.
  2. Není možné reagovat na otázku zakládající se na externím odkazu.
  3. Přestože konfrontační otázky vítáme, nesmí překročit hranici slušnosti.
  4. Nepište otázky VELKÝMI PÍSMENY.
  5. Podepište se.
  6. Neopakujte dotazy, které už položili jiní.

Přehled položených otázek

OTÁZKA (21.1.2011 13:00) static
je lepší mít menší restauraci , a zaměřit se raději na jednotlivé detaily a podstatné věci...a nebo když už chci restauraci tak velkou se vším všudy ??
OTÁZKA (21.1.2011 12:58) tereza
Dobry den ,jak mam poznat dobrou restauraci?
OTÁZKA (21.1.2011 12:57) Tomáš Sedlák
Zdravím, chtěl bych se zeptat. Znáte nějáké velice dobré restaurace v Ostravě? V normální cenové kategorii.. Mohl byste popřípadě napsat názvy? jak ste se dostal ke sve práci? už odmalička jste byl milovníkem dobrého jídla? Jíte někdy i typický fast food, nebo je vaše láska k dobrému jídlu tak veliká, že fastfood považujete za něco strašného..? díky
OTÁZKA (21.1.2011 12:56) Maara
Kolik muzu snist a pak jeste vratit jidlo? Stalo se mi, ze jsem snedl pulku a pak jsem narazil na nedovarene brambory, ale odmitli prijmout vracene jidlo ani mi nedali slevu. Utekl jsem bez placeni.
OTÁZKA (21.1.2011 12:40) JWJ
Co rikate na to, ze v CR nelze vubec snad v zadnem restauracnim zarizenim si objednat - dat si - colu bez kofeinu?
OTÁZKA (21.1.2011 12:37) Petr
Neuvazoval jste o zverejneni pruvodce po skvelych hospodach a levnejsich restauracii, kde clovek dostane dobre poctive jidlo a nemusi patrit mezi ty movitejsi? Samozrejme, pri "obycejnych" restauracich je nutne ocekavat servis a prostredi na jine urovni jako ve Vami hodnocenych restauracich, ovsem to neznamena, ze kuchar nemuze vykouzlit bajecne jidlo za 100-200CZK... Nikto me nepresvedci, ze svickova (nebo kotleta s michanymi brambory) za 350 musi byt lepsi, nez ta za 150, kdyz je dobry kuchar.
OTÁZKA (21.1.2011 12:32) Daniel D.
Dobrý den, je v rámci právě probíhajícího grandrestaurantfestivalu s jednotlivými restauracemi nějak konzultována velikost porcí nebo je rozhodnutí plně v rukou jednotlivých provozovatelů? Setkal jsem se v Plzni s tím, že restaurant k ochutnávce přistupoval jako k degustačnímu menu což se samozřejmě nepříznivě promítne do velikosti porce a z finančního hlediska se pak vyplatí restauraci navštívit spíš v rámci běžného provozu než jako součást festivalu.
OTÁZKA (21.1.2011 12:17) VOJTA H
Dobry den, jak se divate na predrazene nealko napoje v malych lahvickach znamych svetovych znacek? Proc se u nas neujal freerefill jako treba v USA, znam jen jednu texmex restauraci v Praze kde nabidnou k jidlu dzban vody zdarma. Take bych uvital vice domacich limonad v restauracich (Kofole celkem uspesne prorazi) proc ostatni ne? Vypada to skoro jako by tu C.cola P.cola meli monopol. Diky a zdravim
OTÁZKA (21.1.2011 12:16) Lenka Sedlaříková
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda mám právo žádat v resturaci vodu z kohoutku. Zvlášť v Brně, kde máme vodu dobrou, mě vytáčí pít vodu balenou.:) Díky
OTÁZKA (21.1.2011 12:08) Magdalena Westman
Pane Maurere, chybi mi na vas email a mobil. A pokud jde o ty hospody, mohut ake poradit. Zajedte k nam do dediny a ja vas vezmu do sousedni, do Drevniku a uvidite, ve sve kategorii uzasne. A ty lidi, myslim personal, jedna pohadka. I psovi daji kost a nalejou vodu.
OTÁZKA (21.1.2011 12:01) Pinelli
zajímalo by mne, jak je možné, že se do prvních 100 nejlepších restaurací /konkrétně 41.místo/ dostane podnik, který je špatný opravdu ve všech směrech. Konkrétně se jedná o Café Rozmar v Trojické ul., Praha 2. Laciný design, velmi špatná obsluha /lunatická slečna se špinavými nehtami/ a jídlo na úrovni školní jídelny. Kdo ty restaurace hodnotí, sami majitelé?
OTÁZKA (21.1.2011 11:44) ostrovanka
dobry den, jak byste reagoval, kdyby vam prinesli ve vyhlasene restauraci brambory au gratin, pricemz ty brambory jsou takove ty ozdobne hezke kulicky, ktere se do restauraci dodavaji uz oloupane a zmrazene, takze nemaji zadnou chut? na listku ale nic takoveho uvedeno neni? proc se vubec tyhle potraviny tak casto v restauracich vyskytuji? co je tezkeho na oloupani a uvareni cerstvych brambor? dekuji za ozpoved.
OTÁZKA (21.1.2011 11:29) knapina
Pane Mauere dobrý den, zajímalo by mě, jak to podle rčení "kovářova kobyla chodí bosa" vypadá se stravováním ve Vaší rodině. Jestli např. Vaše děti spolu s Vámi preferují kvalitní gastronomii a nebo jim chutná např. Fastfood.
OTÁZKA (21.1.2011 11:26) K.
S hodnocením restaurací jste začínal v roce 1997? Jak na to vzpomínáte? Co bylo při rozjezdu nejtěžší? A zlepšila se kvalita restaurací (nabízených jídel)? Přijde mi, že dříve nebylo tolik náhražek a instantních dochucovadel...co si myslíte vy?
OTÁZKA (21.1.2011 11:26) K.
S hodnocením restaurací jste začínal v roce 1997? Jak na to vzpomínáte? Co bylo při rozjezdu nejtěžší? A zlepšila se kvalita restaurací (nabízených jídel)? Přijde mi, že dříve nebylo tolik náhražek a instantních dochucovadel...co si myslíte vy?
OTÁZKA (21.1.2011 11:23) Pavel
Jste pivař, nebo si raději dáte víno? Myslíte si, že v restauracích umějí číšníci doporučit dobré pití, které by se hodilo k jídlu? Já tuto zkušenost bohužel nemám, což mě trochu mrzí...
OTÁZKA (21.1.2011 11:18) Michaela
Jakou kuchyni máte nejraději? Českou? Nebo dáváte přednost cizokrajné? Je tady ještě něco, co by vám chybělo? Co my Češi neznáme? Osobně mám velkou radost z farmářských trhů (i když jsou trochu módou, ale i to později opadne) a akcím jako je Grand restaurant festival...držím vám palce. A díky.
OTÁZKA (21.1.2011 10:32) sharka.68
Máte rád film Křidýlko nebo stehýnko? Víte,já se mu v dřívějších dobách smála na celé kolo, teď si jen říkám, že byl hodně nadčasový, když vidím, jak moc se to přiblížilo realitě....ale zajímalo by mne hodnocení-Vaše hodnocení restaurací v Pardubicích. takový Bleriot, U Čápa, Ganga, U Lva, Steak station.
OTÁZKA (21.1.2011 10:27) Jedlík
Dobrý den, zajímalo by mě zda se mají, popř jak často by se měli měnit menu v restauracích...mám možnost pravidelně navštěvovat pouze určité restaurace a jejich jídelní lístek je snad 10 let stejný(tz už tam vše znám pomalu naspamět) Jaky je Váš názor? děkuji za odpověd
OTÁZKA (21.1.2011 10:19) Jitka
Myslíte si, že se úroveň pohostinství v Česku zlepšuje? Vidíte ještě nějaké nedostatky oproti zahraničí? V čem bychom se měli zlepšit?
OTÁZKA (21.1.2011 10:17) Petr K.
Dobrý den, co říkáte na kuchařské televizní show? Díváte se? Máte nějakého oblíbeného mistra? A jaký máte názor na často kritizovaného Babicu? Díky
OTÁZKA (21.1.2011 10:14) Mirka
Dobrý den, pane Maurere, mám rezervaci do francouzské restaurace v Obecním domě. Už se moc těším. Díky festivalu se můžu podívat tam, kam bych se jindy nedostala. Ale k otázce - vy sám jste si rezervoval místa v nějaké restauraci? Ve které? A na jaké jídlo se nejvíc těšíte?
OTÁZKA (21.1.2011 9:56) Jaroslav Skupien
Dobrý den. Nedávno zveřejněná statistika ukazuje, ze v ČR je již každý desátý člověk diabetik a toto číslo stále stoupá. Nebylo by možné nějakým způsobem prosadit, aby v restauracích byla povinně zastoupena jídla vhodná pro tyto chronicky nemocné? Vždyť takové dietní jídlo by si jistě rádi objednali i lidé netoužící po tučných a kaloricky převydatných jídlech. Ujišťuji vás, že je pro mne jako pro diabetika na inzulinu velmi složité si vybrat v restauraci vhodné jídlo, které by dramaticky nezměnilo glykemii. Vřele děkuji.
OTÁZKA (21.1.2011 9:48) Rebeka
Dobrý den, pane Maurere, kdo vám dělá PR? Stíháte to vy sám? Nepotřebujete někoho k ruce? Moc vám držím palce i s mojí maminkou a už se těším na PFF.
OTÁZKA (21.1.2011 9:46) BAlbert@seznam.cz
Dobry den. Leta vedeme s prateli diskuse o vyznamu dvou vyrazu z kulinarske oblasti. Jde o gurmana a gurmeta, lze take psat jako gourman a gourmet. Ja tvrdim, ze zjednodusene lze rici, ze gurman (tolik uzivany) je obycejny obzera, kdezto gurmet je skutecny labuznik, vychutnavac a pozitkar. Staci zadat tyto vyrazy do vyhledavace a vzajemny pomer ukaze, ktery vyraz je ve svete uzivanejsi. Co Vy na to? A kde se stala chyba, ze nasi siritele myslenek a osvety (novinari) tak chybuji... Dekuji.
OTÁZKA (21.1.2011 9:41) Martin K.
Dobrý den, zajímalo by mě, alespoň obecně, jaké je vaše civilní zaměstnání, resp. pokud se živíte "gourmetstvím" co to znamená být gourmet na plný úvazek. Děkuji
OTÁZKA (21.1.2011 8:58) Jiří Januška
Dobrý den. Neuvažujete o průvodci, který by se zaměřil na restaurace, které nepatří do TOP 20, 50 či 100? Rádi zajdeme jednou za čas do dobré restaurace a přehled i díky Vašemu průvodci máme. Nicméně o restauracích, které jdou dobré, ale nepatří do výše uvedené kategorie se těžko dozvídá. Děkuji za odpověď
OTÁZKA (21.1.2011 7:29) Aleš Civín
Dobrý den prosím Vás můžete prozradit , kde se bude konat 5.ročník Prague Food Festivalu a zde nebude trochu zvýhodněn účastník, který si zakoupí vstupenku v předprodeji.Děkujeme za tuto super akci. S pozdravem Aleš
OTÁZKA (21.1.2011 7:24) Arathor
Dobrý den. Myslíte si, že je reálné, aby se změnily stravovací návyky čechů a vyžadovali jsme obecně větší kvalitu? Vždyť některé "restaurace", to je hrůza. Mě připadá, že to snad ani nikomu nevadí a každý typický čech si rád dá "pravou svíčkovou" za 55,- Kč. Ruku v ruce s tím jde i úroveň služeb - obsluha atd., která je většinou dost špatná, když to porovnán se zahraničím. Není to tím, že češi prostě kvalitnější suroviny a kvalitu obecně prostě nevyžadují a je to jejich povahou?
OTÁZKA (21.1.2011 2:08) Ondras z Mnambusu
Dobry den, pane Maurere velice si vazim toho, co delate pro "slusnost" ceskych restauraci a nejen pro to by mne zajimalo, nakolik je v poradku vratit jidlo, ktere je ocividne propravene z jakychsi praskovych polotovaru. Musim opravdu ocekavat v hodnote cca 100 Kc za hlavni chod nejaky takovyto patvar, nebo je na miste reklamace, pokud vam naprosto vazne v krku, byt jedine sousto?
OTÁZKA (21.1.2011 0:45) kate
Dobry den,moc zdravim, tak me napada asi to je i uchylne :-) chtela bych Vas videt jist..zni to divne, jen proste premyslim zda prevalujete kazde sousto jako vinari vino..ci take nekdy hltate :-) ....a co za vylozenou ´´prasecinu´´ mate rad, neco o cem Pavel Mauer vi, ze by se nemelo vedet :-) Kdyz Vas pozvala na obed-kam to bude ?
OTÁZKA (21.1.2011 0:21) Michaela
DD, co takový párek v rohlíku - dáte si jej někdy :o))
OTÁZKA (21.1.2011 0:09) Zuzana
Nabídka vegetariánských či veganských jídel je v Česku opravdu tristní. Typické bezmasé jídlo v Čechách je smažený sýr se šunkou, v některých luxusnějších restauracích jídla bez masa, sýra či vajec ani nejsou. Myslíte si, že je známkou dobré restaurace, že má v nabídce i jídla bez živočišných produktů? Nemyslíte si, že se to v Čechách s masem v restauracích přehání, když se dává prakticky do každého jídla? Jakoby Češi neuměli jíst nic jiného...
OTÁZKA (20.1.2011 23:01) frydolin
Dobrý den, jste milovníkem dobrého jídla, neuvažoval jste proto někdy o otevření vlastní restaurace, která by mohla být vzorem pro ostatní? Nechtěl jste se stát profesionálním kuchařem? Vaříte občas pro sebe a pro známé? Děkuji za odpověď
OTÁZKA (20.1.2011 16:02) Lenka
Dobry den, zajima me, jaka prava ma host v ceske restauraci? diky
OTÁZKA (20.1.2011 15:14) Ostravak
Zapomnel jsem se jeste zeptat - vas pruvodne neobsahuje (minuly rok byla vyjimka - jedna restaurace) ostravske restaurace - je to tim, ze jsou spatne nebo ze lide nerecenzuji? Diky
OTÁZKA (20.1.2011 15:12) Ostravak
Je kvalita jidla a obsluhy funkci ceny? Nebo jinak - chodite pravidelne na obed? davate si tzv. menicka? Lze za cenu 60-90,- dostal kvalitni, chutne jidlo od prijemne obsluhy? Neni to sci-fi. Moje zkusenost je takova, ze kdyz chodim z prace na obed - v dosahu mam cca 10 restauraci - tak ani v jedne se poradne neda jist, akorat si zaplnim zaludek - tot vse. Co delat? Jist se musi, takze vybiram z nejhorsiho nejlepsi - ale i tak premyslim, ze nejlepsi je varit si sam. Jestlize si myslite, ze cena 60-90 je mala - kolik podle vas je adekvatni cena za kvalitni, chutne menicko? Diky.
OTÁZKA (20.1.2011 13:46) Jovanovič
co si myslite o restauraci zdenka pohlreicha divinis a cafe imperial ktora je podla vas lepsia
OTÁZKA (20.1.2011 13:22) Alice
Dobrý den, můžete mi prozradit, jaké je Vaše nejoblíbenější jídlo? Nemyslím to restaurační, myslím to, co Vám vaří doma. díky
OTÁZKA (20.1.2011 11:41) Tibor farkas
Kde je podle Vas nejlepsi restaurace v Praze?
OTÁZKA (19.1.2011 20:10) Anthony Machacek
Kdyz prijde do restaurace Pavel Mauer nebo na priklad Milos Forman, obsluha je skvela, obliceje nejsou kysele a ucet je v poradku. Kdyz prijde do restaurace Tonda Machacek, ksichty jsou voskove, cisnici lini a ucet v poradku neni. Proc? proc se to stava jen v cesku? Dekuji za odpoved.
OTÁZKA (18.1.2011 14:56) Veronika
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda se cítíte být gastronomickým expertem a po kolika letech intenzivního ochutnávání všeho možného se ten pocit dostavil?:) Zajímá mě to proto, že i když sama jsem nadšený foodie, pořád mám pocit, že toho vím z gastro světa hrozně málo, neustále mě něco překvapuje a necítím se zdaleka pevná v kramflecích.
OTÁZKA (18.1.2011 8:52) Karel Mach
Co rikate na ty sileny ceny v Praze co se tyka susi a mirimi?Susi v Praze poridim v prepoctu za 30-45 US$ a ve svete v anglosaskych zemich se vejdu do 10 US$?Neni to stale ta ceska nenazranost v obchode?Tricka BOOS za 1500-4500Kc a venku za 5US$?
OTÁZKA (18.1.2011 8:15) Karel Mach
Umite varit pane?Co je Vasim "majstrstikem"?Diky za odpoved.
OTÁZKA (17.1.2011 22:47) Robert
Dobry den, Zavital jste nakonec do El Buli? Co rikate na novy koncept A. Feria? Je opravdu tento zavirajici se podnik natolik genialni nebo je to marketingove "nahonene" dilo? Popr. spanelsti bratri (Homenaje a la familia Roca) jsou na stejne nebo vyssi urovni? Moc dekuji
OTÁZKA (17.1.2011 16:28) R. Beneš
Pane Maurere, všude, kde je o Vás zmínka, máte u jména přívlastek "milovník dobrého jídla". Pochopil jsem to tak, že je to myšleno jako Vaše profese. Také se pokládám za milovníka dobrého jídla, poradíte mi co mám dělat, abych se tím mohl živit? ;-) Díky.
OTÁZKA (17.1.2011 15:01) František Platina
Dobrý den, zajímalo by mě, co si myslíte o ruské kuchyni? Navštívil jste někdy podnik, kde by se vařilo "rusky" na úrovni? Možná je moje otázka mimo mísu, ale zdá se mi, že v Rusku je teď stejný proces, který byl u nás dříve. Tj. majorita se žene za pseudopizzou a jídlo, jakožto součást kultury, dostává na frak. Jinak přeji mnoho úspěchů, Váš festival vnáší opravdové jídlo, tj. kulturu mezi lidi, a to za ceny opravdu nepřehnané