Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Jak se vaří s hvězdou? Odpovídal Roman Paulus

Šéfkuchař restaurace Alcron Roman Paulus připravuje roštěnku Esterházy jako minutku.

UKONČENO

Česko se konečně dočkalo. Michelin ve svém nejnovějším průvodci po evropských městech ocenil svou hvězdou hned dva české šéfkuchaře. Jedním z nich je i Roman Paulus z Alcronu. Co pro něj ocenění znamená? Čím si ho zasloužil a jaké je tajemství jeho úspěchu? Ptali jste se michelinského šéfkuchaře.

položených otázek: 39 | jak se správně ptát | Aktualizovat
  1. Otázka má být stručná a jasná, maximálně tři řádky.
  2. Není možné reagovat na otázku zakládající se na externím odkazu.
  3. Přestože konfrontační otázky vítáme, nesmí překročit hranici slušnosti.
  4. Nepište otázky VELKÝMI PÍSMENY.
  5. Podepište se.
  6. Neopakujte dotazy, které už položili jiní.

Přehled položených otázek

OTÁZKA (26.3.2012 15:25) Jitka
Dobrý den, máte čas podívat se někdy v televizi na různé pořady o vaření? Např. na Prostřeno, Babicovy dobroty apod.? Děkuji a moc Vám gratulluji k ocenění.
OTÁZKA (26.3.2012 15:19) Kamila
Dobrý den přeji,zajímalo by mě,kdo je pro Vás kuchařským vzorem?
OTÁZKA (26.3.2012 14:52) Michaela
Dobrý den, jak vidíte situaci v regionech? Studuji v Praze, kde vím, kam jít, ale doma v jižních Čechách, ač je zde velký potenciál s vynikajícími místními recepty, je to bída s nouzí. Šizení a nezájem na denním pořádku, tak si radši vaříme doma nebo zajdeme do tří nebo čtyř restaurací, ve kterých se téměř nespálíme. Myslíte, že se to brzy obrátí k lepšímu a tento business začnou dělat lidi, kteří ho opravdu dělat chtějí a rozumí mu nebo tu pořád budeme do nekonečna tolerovat špatné pizzerie, kde se na hostech rejžuje? Kdy bude host v regionu náročný stejně jako v Praze? Dokáže vůbec obyčejný Čech ocenit dobré jídlo? Kde začíná ten začarovaný kruh - v lidech, surovinách, penězích nebo hostech?
OTÁZKA (26.3.2012 14:48) Lukas
dobry den, ctete nekde nejake ceske kucharske casopisy?pokud ne,jak vymyslite recepty?
OTÁZKA (26.3.2012 14:30) jana cizkova
Mam z Vaseho uspechu velikou radost prosim cim jeste zahustovat bezne omacky mimo jiskou diky
OTÁZKA (26.3.2012 14:30) jirka
zdravim vas a mam mozna netradicni otazku. jsem povolanim kuchar a hledam praci. co by jste me rekl abych se zeptal, ci neptal na pohovoru, ci do telefonu? mam pak jeste jednu otazku. radu ...jsem zdeseny,ze restaurace maji velkou nabidku polozek a kdyz jse sjich zeptam zda jsou ochotni, ci maji v planu udelat redukci koukaji se na me dost divne ze ja kdyz se jdu ptat na praci, toto pokladam, Jaky je vas nazor zda se ptat ci pripadne jakym stylem. dekuji moc za odpovedi jirka. ps: preji hodne uspechu
OTÁZKA (26.3.2012 14:20) třeboňák
Dokážete vykostit kapra tak, aby v něm nezůstala ani jedna jediná kostička?
OTÁZKA (26.3.2012 14:04) Hrabal
Kance se šípkovou, nebo se zelím?
OTÁZKA (26.3.2012 13:56) Láďa
Máte raději Havla nebo Klause? A nechtěl byste kandidovat na prezidenta České republiky? Já bych vám svůj hlas při volbách určitě dal. Oplátkou za telecí řízek.
OTÁZKA (26.3.2012 13:46) monika
Říká se, že skutečně dobrá a chutná omáčka se musí vařit aspoň tři nebo čtyři hodiny. Jaký se váš názor? A čím je nejlepší zahustit omáčku, aby měla skvělou chuť? Máslovou jíškou? Prý máte u vás v Alcronu specialistu na omáčky, který je umí ještě lépe než vy. Je to pravda?
OTÁZKA (26.3.2012 13:42) nespokojený host
Dobrý den, pane Paulusi, jak je možné, že čím je v luxusních restauracích dražší jídlo, tak tím je i menší porce? Dát tisícovku za tři malé bobky, to se mi zdá přehnané, nemyslíte? Za takovou cenu bych měl dostat tak velkou horu jídla, že bych ji mohl přehazovat lopatou...
OTÁZKA (26.3.2012 13:42) Chemik
Jaký je váš názor na tzv. molekulární kuchyni. Je to jen módní výstřelek, který brzy odezní, nebo určitý trend, kterým se bude gastronomie ubírat?
OTÁZKA (26.3.2012 13:35) Milada
Zdravím vám, nemohl byste mi poradit nějakou kuchařku vhodnou pro domácí vaření s výbornými recepty z kvalitních surovin? Je jich v knihkupectvích spousta, tudíž se tam ty kvalitní ztratí a člověk má doma plno těch, které radí používat grilovací koření apod. Díky Milada
OTÁZKA (26.3.2012 13:28) Gertruda
Nebyl náhodou vaším předkem jeden německý maršál, který dojel na to, že si sebou do Ruska nevzal dost teplých spodků?
OTÁZKA (26.3.2012 13:24) Generál Paulus
Mezi jedny z nejzásadnějších otázek lidstva patří dilema správného loupání banánu. Jak je to tedy: od stopky, nebo od „bubáka“?
OTÁZKA (26.3.2012 13:15) JIrka
Dobrý den, jak byste zhodnotil své kolegy Pohlreicha a Babicu? Kdo z nich vám sedí víc? A také v práci tak jadrně a sprostě nadáváte, jako to dělá Pohlreich?
OTÁZKA (26.3.2012 13:15) L.K.
Co je podle vás největší problém českého pohostinství?
OTÁZKA (26.3.2012 13:14) Lubica
Kde jste se v poslední době dobře najedl? Díky
OTÁZKA (26.3.2012 13:00) Josef Novák
Chtěl bych se vás optat, pane Paulusi, jestli nemáte tak trošku pocit, že těm frantíkům maličko lezeme do zadních partií a ztrácíme národní hrdost? Vždyť proč má být Čech pyšný na nějaké kuchařské vyznamenání, které si vymysleli v cizině,když u nás máme tak skvělou kuchařskoui tradici? Nebylo by lepší, než se čepýřit michelinskou hvězdou, prosadit naši vlastní národní kuchařskou cenu, například rettigovskou hvězdu, a tou pak vyznamenávat nejlepší české kuchaře současnosti? Co si o tom myslíte? Vás Josef
OTÁZKA (26.3.2012 12:27) aleš
Dobrý den, znáte osobně Richarda Fuchse? Myslíte si, že bude v kuchyni ve Four Seasons zářit?
OTÁZKA (26.3.2012 12:07) Jarda
Dobrý den, pane Paulusi, jsem velkým milovníkem španělských ptáčků. Dokázal byste ho uvařit tak, abych se olizoval ještě druhý den? A jaký je váš názor na otce a syna Sapíky? Zasloužili by si také michelinskou hvězdičku? Děkuji za odpověď.
OTÁZKA (26.3.2012 12:01) Mirek
Gratuluji k získanému ocenění. Mohl byste zde prozdradit Váše nejoblíbenější jídlo a recept na něj?
OTÁZKA (26.3.2012 11:50) Jarda
Dobrý den, co vám v poslední době udělalo největší radost? A na co jste ve své kariéře nejvíce hrdý? Je to opravdu ta michelinská hvězda?
OTÁZKA (26.3.2012 11:48) Katka K.
Co nabízí Alcron o velikonocích? Dodržujete tradice? A jaké sezónní suroviny se u vás v kuchyni nejvíce vyskytují?
OTÁZKA (26.3.2012 11:47) Jindra
Dobrý den, v nějakém rozhovoru jste říkal, že byste s vaším taktéž oceněným kolegou Sahajdákem udělali nějakou michelinskou večeři? Už jste se domlouvali? A co budete vařit? Díky
OTÁZKA (26.3.2012 11:45) Lenka
Zdravim, proč jste získali hvězdu až letos? Poznali jste, že u vás byli komisaři? A co plánujete do budoucna? Hezký den, L.
OTÁZKA (26.3.2012 11:43) Jirka
Dobry den, gratuluji k oceneni. Co si myslite o jistem snobismu a "machrovani" v gastronomii? Jsem naprosto ochoten uverit, ze v CR bude jidlo za 400 bude lepsi nez menu za 60 korun (lepsi suroviny, cerstvost, pece a nasazeni) ale netroufl bych si se stejnou jistotou tvrdit, ze za 3000 to bude lepsi nez za tech 400. Co vy na to? Ze zkusenosti vim, ze si lepe uziju steakhouse, kde dam za menu pro dva 60 USD nez 250 USD. Ziju v Kodani a po zkuseni menu v NOMA mi to prislo spis jako pokus o senzaci, hogo fogo a extravaganzza.
OTÁZKA (26.3.2012 11:39) Pepa K.
Dobrý den, nemáte obavu, že michelinskou hvězdu neudržíte? Ztratit ji je snad ještě horší než ji vůbec nezískat, nemyslíte? Jinak přeji hodně úspěchů...
OTÁZKA (26.3.2012 11:37) Ivana
Dobrý den, poraďte nějaký velikonoční recept. Co vy vaříte/pečete na velikonoční svátky? Děkuji a držím palce, abyste michelinskou hvězdu udrželi...
OTÁZKA (26.3.2012 11:19) stanik
Dobry den.Blahopřeji Vam k ziskani Michelinskeho oceněni.V minulosti mělo ČESKOSLOVENSKO mnoho špičkovych kuchařu kteři se dokazali presentovat i na mezinarodnich akcich,nejen Expo XX,kdo byl v mladi Vašim vzorem z kulinařske česke a světove branže.Děkuji
OTÁZKA (26.3.2012 10:55) Soňa P.
Dobrý den, vedle otázek již zmíněných by mě zajímalo, jaký pokrm nejraději vaříte a jaký Vám nejvíce chutná. Děkuji za odpověď a gratuluji Vám k michelinské hvězdě.
OTÁZKA (26.3.2012 10:13) Tereza
Dobrý den, gratuluji k úspěchu a zajímalo by mě kam se chodíte najíst vy, jaká je vaše oblíbená česká restaurace? Děkuji a přeji hodně štěstí.
OTÁZKA (26.3.2012 10:00) Marek Svabenik
Dobrý den, pane Paulusi mě by zajímalo, jak jste si vybíral lidi do týmu, který Vám jistě při takovémto ocenění velmi pomohl, tedy co hledáte u lidí, vlastnosti, um, kteří chtějí anebo by měly u Vás pracovat? Děkuji
OTÁZKA (26.3.2012 9:44) Tomáš J.
Dobrý den, moc gratuluji. Chtěl bych se Vás zeptat jak se Vám líbilo v talkshow u pana Krause? Díky za odpověď
OTÁZKA (26.3.2012 9:41) Jiří
Předpokládám, že jste zvyklý na určitý standard kvality připraveného jídla. Není pro Vás utrpením sednout si na oběd do obyčejné české restaurace nebo někde na dovolené? Nebo do nich nechodíte?
OTÁZKA (26.3.2012 9:28) Alice
Dobrý den, zajímalo by mě, jestli doma vaříte Vy nebo to necháváte na manželce? :-) Díky za odpověď
OTÁZKA (25.3.2012 22:15) J. Kaczor
Dobrý den, máte přehled, jak velké procento hostů Alcronu tvoří Pražané, a jaký je poměr turistů? A jaký je poměr mezi stálými hosty a lidmi, kteří vás navštíví třeba jednou dvakrát za život? Děkuji, Jan Kaczor
OTÁZKA (25.3.2012 22:10) Tomáš
Dobrý den, sledoval jste pořad Ano šéfe!? Co mu říkáte? Jaký názor máte na kvalitu průměrných restaurací v Česku, které se v pořadu objevovaly? Gratuluji k velkému úspěchu.
OTÁZKA (25.3.2012 22:07) Carlos
Gratuluju k úspěchu. Děláte taky nějaké kursy pro veřejnost? Nebo si to co umíte necháváte pro sebe?