OTÁZKA:
Vážený pane doktore,
přečetla jsem všechny Vaše knihy, které jste o dané problematice vydal (od výtečné práce Judaismus, politika a Stát Izrael až po poslední knihu Encyklopedie blízkovýchodního terorismu, kterou jste se snažil vydat pro nás jako příjemný a očekávaný dárek k vánočním svátkům - u této jen namátkou jsem přečetla některá hesla). Rovněž tak jsem přečetla mnoho Vašich článků o téže problematice. Ale abych příliš neotálela - mám k Vám dvě otázky:
a) z Vaší tvorby vyplývá, že se z neotřesitelné objektivní pozice nepřímo malinko přikláníte na stranu sekulární a nerurální. Je tomu skutečně tak nebo je to jen můj laický dojem? A pokud je můj laický dojem správný táži se proč?
b) jaké židovské a jaké palestinské jídlo máte pane doktore nejraději? Když doplníte i vhodný nápoj (aperitiv) k danému pokrmu, jakož i předkrm a závěrečný dokrm byla bych Vám velmi vděčná. Škoda, že na svých stránkách tyto údaje nemáte. Vím nechcete se snížit na úroveň bedekra.
Vaše čtenářka JK
jiskrná korsičanka
ODPOVĚĎ:
Velmi mě těší, že jiskrné dívky z toho krásného a hrdého ostrova tak pilně a pozorně čtou moje knihy a články :) Ano, máte pravdu, jsem člověk ze značně sekularizované země a dívám se tak na dění na Blízkém východě spíše z pohledu racionálního vědce. Pevně ale doufám, že to nezastírá můj respekt k abrahamským (i jiným) náboženstvím, který v sobě mám. A máte pravdu i v tom, že jsem člověk spíše urbánní, takže v mých pracích některé rurální nuance možná občas lehce ustupují do pozadí :)
Co se týká mých oblíbených nápojů – z tradiční blízkovýchodní kuchyně mám rád falafel, chummus, baba-ganúš a dezert knaffe. Z židovské kuchyně jsem si oblíbil gefilte fiš, kterou si vždy z Izraele vozím. No a pokud se týká nápojů, tak mi chutnají některá izraelská vína – spíše suchá Yarden a Golan (vína Rothschild bývají moc sladká). Také mám v oblibě zdejší lokální piva (i když v minulosti jsem si dával hanušovický Hostan – ryzí pivo z Golanských výšin ;) – které se do Svaté země vozilo) Vcelku dobré je izraelský mok Gold Star, ale úplně nejraději mám Taybe (což je jediný palestinský pivovar, který má zřejmě nějakého dobrého evropského sládka). Jiskrná Korsičanko, tam nahoře, v jeruzalémské čtvrti Šejch džarra v jedné hospůdce, mají úplně úžasně točené Taybe… vřele doporučuji!
14.5.2008 10:58