Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Největší šance na Anděla mají raper Calin a zesnulý Miro Žbirka

Ceny Anděl foto: Zbyněk Surovec

Podle výsledků prvního kola hlasování mají největší šance na ceny Anděl Coca-Cola 2022 raper Calin a posmrtně také zpěvák Miro Žbirka. Jeho jméno figuruje v kategoriích Album, Skladba nebo Sólový interpret. Nominaci má i herec Vladimír Javorský.
  14:40

V pořadí 32. ročník cen České hudební akademie se uskuteční v sobotu 15. dubna v Křižíkově pavilonu pražského Výstaviště. Večerem, který v přímém přenosu odvysílá Česká televize, provede herec Kryštof Bartoš, známý ze seriálu Devadesátky. Akademici, kteří o držitelích Andělů rozhodují, mají za sebou první kolo hlasování, po tom následujícím už budou jasné nominace.

Největší šance na nominace mají s ohledem na zastoupení v jednotlivých kategoriích Calin a Miro Žbirka. První z nich zaujal albem Popstar a singlem Hannah Montana, za které by mohl být nominovaný na Skladbu, Sólového interpreta, Objev a v žánrové kategorii Rap.

Miro Žbirka má šanci získat nominace za své posmrtně vydané album Posledné veci a singl Nejsi sám v kategoriích Album, Sólový interpret, Skladba a Slovenské album. Třikrát v seznamech přednominací figurují jména 7krát3, Lazer Viking a skupiny Dunaj, Lake Malawi a Vypsaná fiXa.

V katergorii Folk nalezneme i jméno herce Vladimíra Javorského, který loni vydal pozoruhodné album Ještě je, na němž kromě folku zaznívá jazz, šanson, lidovky nebo world music.

I letos zůstali organizátoři Cen Anděl u tříkolového systému hlasování. „Podobně jako v minulém ročníku, kdy jsme si je vyzkoušeli poprvé, nám přednominace umožňují upozornit na širší spektrum skvělé hudby, která u nás vychází. Při detailnějším pohledu odhalují, že Česká hudební akademie má v současném složení široký záběr.

I v hlavních kategoriích vedle zavedených a posluchači prověřených hvězd populární hudby jako jsou Miro Žbirka, Chinaski, Ewa Farna nebo Dan Bárta figurují jména napříč žánry i generacemi,“ komentuje výsledky prvního kola hlasování předseda rady České hudební akademie Honza Vedral. Tříkolový systém hlasování podle něj dává akademikům prostor věnovat nahrávkám před finální volbou opravdu pozorný poslech.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...