Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Anglie v plamenech. Pátá série populárních Peaky Blinders slibuje spoustu střelby i výbuchů

Kultura

  16:00
Vypadá to, že britská vláda si konečně hodlá došlápnout na všudypřítomné gangy, které si zbídačelou zemi rozdělují mezi sebe. Thomase Shelbyho (Cillian Murphy) a jeho rodinu čekají krušné časy. Přesné datum premiéry páté série Peaky Blinders: Gangů z Birminghamu zatím není známé.

Na koni. Seriál Peaky Blinders: Gangy z Birminghamu. Tvůrce: Steven Knight. foto: BBC

Seriál Peaky Blinders: Gangy z Birminghamu se již pátou sezónu soustředí na Thomase Shelbyho a jeho mafiánskou rodinu. Seriál vždy sázel hlavně na drsnou atmosféru poválečné industriální Anglie, ostrou akci a nečekané zvraty. Ukázka na pátou sérii, která již brzy zamíří na televizní obrazovky, toho sice moc neprozrazuje, ale ukazuje, že seriál fanouškům naservíruje přesně to, co si na seriálu oblíbili. 

Nyní se ale píše rok 1929. Tommy je o deset let starší než v první sérii a jeho duševní zdraví na život plný krutosti doplácí. Británií se navíc prohání ekonomická krize, kterou do jisté míry způsobila neobratná politika Oswalda Mosleyho, reálné historické postavy, vůdce britských fašistů. 

Tommy v dešti. Seriál Peaky Blinders: Gangy z Birminghamu. Tvůrce: Steven...
Tommy a jeho auto. Seriál Peaky Blinders: Gangy z Birminghamu. Tvůrce: Steven...

Seriál je postaven i na hereckém výkonu Cilliana Murphyho v roli Tommyho Shelbyho. Murphyho mohli diváci vidět ve válečném eposu Dunkerk (2017) režiséra Christophera Nolana nebo také v koprodukčním snímku Anthropoid (2016) o atentátu na Heydricha, kde ztvárnil parašutistu Jozefa Gabčíka. Kariéru mu ale odstartovalo kultovní zombie drama 28 dní poté (2002) režiséra Dannyho Boylea. 

Úspěchu seriálu si je vědoma také samotné BBC, která ho s pátou sérií přesouvá z kanálu BBC Two na hlavní kanál BBC One. „Chceme dát širšímu publiku šanci, aby si seriál užilo,“ sdělila k tomu Charlotte Moorová, ředitelka obsahu televize BBC

O seriál se znovu stará tvůrce (showrunner) Steven Knight, který si na dobových seriálech a  filmech vydobyl jméno. Mezi jeho další díla patří i úspěšný historický seriál Taboo s jeho dvorním hercem Tomem Hardym v hlavní roli. Fanoušci se nemusí bát, protože ani pátá série nebude koncem Peaky Blinders. Knight již dříve oznámil, že usilovně pracuje i na šesté sérii

V polovině letošního července přišla nešťastná zpráva v podobě úmrtí herce Karla Shielse, který si v první sérii zahrál postavu Ryana. 

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!