Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Blízký východ muzikálu nepřeje. Spielbergovo West Side Story nesmí kvůli transsexuální postavě do kin

Remake West Side Story (2021). Režie: Steven Spielberg. foto: 20th Century Fox

Nová verze slavného muzikálu West Side Story pod taktovkou režiséra Stevena Spielberga nesmí do kin v Kuvajtu, Saúdské Arábii a dalších několika státech Blízkého východu. Důvodem je postava otevřeného transsexuála Anybodyse (Iris Menasová).
  16:00

Tony (Ansel Elgort) a Maria (Rachel Zeglerová) se do sebe bezhlavě zamilují. Jenže jsou padesátá léta minulého století a newyorskou čtvrť Upper West Side ovládají gangy mládežníků. Problém je, že Tony patří do Jets a Maria je sestrou Bernarda, šéfa znepřáteleného portorikánského gangu Sharks. Převládne láska nad dlouholetou rivalitou?

Ve slavném filmovém zpracování z roku 1961 s Natalií Woodovou a Richardem Beymerem v hlavních rolích hrají Portorikánce z gangu Sharks herci bílé barvy pleti. To se Spielberg rozhodl napravit. „Přinesli do toho opravdovost. Přinesli do toho vše, čemu věří. Vše, co je představuje,“ popsal režisér.

Trailer k nové filmové adaptaci muzikálu West Side Story
Remake West Side Story (2021). Režie: Steven Spielberg.

Změny se týkaly i jiných prvků filmu, díky kterým je novinka mnohem inkluzivnější k menšině. Postava transsexuála Anybodyse se objevuje i v původním snímku, ale jeho sexualita je v něm definována velmi vágně. V novince se k transsexualitě otevřeně hlásí a ve filmu dostává poměrně hodně prostoru.

To vadí státům Blízkého východu, jako jsou Katar, Kuvajt, Saúdská Arábie, Bahrajn, Omán nebo Spojené arabské emiráty. Transsexualita je v těchto zemích vážným zločinem. Magazín The Hollywood Reporter píše, že země zažádaly společnost Disney, která film produkuje, o možnost scény s transsexuály vystřihnout. Zábavní gigant nicméně trvá na tom, že žádné zásahy do filmu nebudou. 

Disney v těchto případech často měří dvojím metrem. Při nedávném uvedení komiksového snímku Eternals přišel na přetřes homosexuální polibek mezi dvěma muži. Ačkoliv společnost nejdříve úpravy snímku odmítala jako v případě West Side Story, nakonec požadavkům ustoupila. Země Blízkého východu tak mohly uvést cenzurovanou verzi. 

Dobře hodnocený sen

Steven Spielberg snil o natočení West Side Story už jako dítě. „Moje matka byla klasická klavíristka. Náš dům byl plný klasických nahrávek a já vyrůstal obklopen touto hudbou. West Side Story byl vlastně první kousek populární muziky, kterou naši ve svém klasicko-hudebním domě strpěli. Už jako dítě jsem se do toho po uši zamiloval. West Side Story mě pronásledovalo a já jsem se teď konečně rozhodl to své nutkání vyslyšet,“ popsal před rokem magazínu Vanity Fair. Nutno říct, že kritici mu zobají z ruky. Snímek si odnáší obecně velmi kladná hodnocení.

Původní muzikál West Side Story stvořili v roce 1957 Leonard Bernstein a Stephen Sondheim. Volně se inspirovali literární klasikou Romeo a Julie od Williama Shakespeara.