Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Vinylů se v Británii prodalo nejvíc za třicet let. Trendu velí Swiftová i Stouni

Zpěvačka Taylor Swift na obalu časopisu Time jako Osobnost roku 2023 foto: Profimedia.cz

Podle údajů britského fonografického průmyslu (BPI) se za posledních dvanáct měsíců prodalo na Ostrovech téměř šest milionů vinylových nosičů. To představuje nárůst o téměř 12 procent proti předchozímu roku a největší nárůst od roku 1990. Nejprodávanější deskou roku se stala reedice alba zpěvačky Taylor Swiftové 1989.
  10:30

Prodej vinylových LP desek ve Velké Británii dosáhl nejvyšší úrovně od roku 1990. Podle obchodní skupiny British Phonographic Industry (BPI) se zvýšil o 11,7 procenta na 5,9 milionu kusů a vzrostl tak již šestnáctým rokem v řadě. Informaci přinesl portál BBC.

Silný rok pro tento znovuzrozený formát podpořila i nová desky Eda Sheerana, Lany Del Rey, Lewise Capaldiho i The Rolling Stones. Nejprodávanějším LP loňska se stala deska 1989 (Taylor’s Version) Taylor Swiftové. „Mých prvních šest alb mi vlastně prodali, a tak jsem se rozhodla, že když jsem je udělala poprvé, můžu je udělat znovu,“ uvedla k reedici zpěvačka. Hned za ní následovala nová deska Hackney Diamonds skupiny The Rolling Stones.

Zatímco více než čtyři pětiny hudebních nahrávek se konzumují prostřednictvím streamingu, vinyly se vracejí na scénu. Fanoušci je totiž považují za sběratelsky cennější a mají lepší kvalitu zvuku.

Obchodní organizace britského hudebního průmyslu uvedla, že k tomu přispěla také popularita nezávislých obchodů s hudebními nosiči a znovuzrození specializovaného hudebního řetězce HMV (His Master’s Voice). Ten v listopadu po čtyřleté přestávce znovuotevřel svůj vlajkový obchod na londýnské Oxford Street.

BPI dodala, že po útlumu na počátku 90. let se opět zvedá prodej kazet, ten již čtvrtý rok po sobě překročil hranici 100 000 kusů, zatímco pokles prodejů CD začíná zpomalovat. V roce 2023 se zastaví na 11 milionech prodaných kusů, říkají odhady.

„Obnovení prodeje fyzických nosičů v čele s vinyly podtrhuje odolnost britského hudebního trhu v době, kdy spotřeba streamovaných nahrávek stále dosahuje rekordních hodnot,“ uvedla šéfka BPI Jo Twistová.

Zatímco prodej LP desek je podle ní nyní již 16 let na vzestupu, je povzbudivé pozorovat stabilizaci poptávky i po CD. „Nové generace hudebních fanoušků si rovněž zamilovaly kazety,“ dodala Twistová. Lidé tak mají podle ní větší možnost volby, jak si vychutnat oblíbenou hudbu než kdykoli předtím, uzavírá BBC.

10 nejprodávanějších vinylových alb roku 2023 ve Velké Británii
1. Taylor Swift1989 (Taylor’s Version)
2. The Rolling StonesHackney Diamonds
3. Lana Del ReyDid You Know There’s a Tunnel Under Ocean Blvd
4. Taylor SwiftSpeak Now (Taylor’s Version)
5. Fleetwood MacRumours
6. BlurThe Ballad of Darren
7. Pink FloydThe Dark Side of the Moon
8. Taylor SwiftMidnights
9. Olivia RodrigoGuts
10. Lewis CapaldiBroken by Desire to be Heaven Sent
Autor: