Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

O cestě sester Williamsových ke slávě. Jejich otce ve filmu ztvárňuje Will Smith

Kultura

  14:00
Šest nominací na Oscara, to už je dobrý důvod zpozornět a na vlastní oči se přesvědčit o kvalitách filmu, který se koncem roku mihl i českou kinodistribucí, zároveň byl ovšem ve světě uveden online na platformě HBO Max. V současnosti je dostupný divákům HBO GO (jež se co nevidět i v České republice promění právě v Max).

Will Smith ve filmu Král Richard: Zrození šampiónek foto: Vertical Ent.

Snímek Král Richard: Zrození šampiónek může být 27. března v hollywoodském Dolby Theatre vyhlášen nejlepším filmem, cenu si může odnést jeho scenárista Zach Baylin, největší šanci však má pravděpodobně herec Will Smith, který ztvárnil titulního „krále Richarda“, tedy Richarda Williamse, otce a kouče fenomenálních tenistek Venus a Sereny, jejichž profesionální kariéra se začala odvíjet v polovině devadesátých let.

Rodičovský plán: Venus bude nejlepší, Serena legenda

Seznam toho, co všechno sestry Williamsovy v tenise dokázaly, je dlouhý a pro připomenutí z něj stačí vybrat jenom ty nejzářnější body. Například dohromady mezi lety 2000 a 2016 vyhrály dvanáct wimbledonských titulů v singlu, z toho Venus pět a Serena sedm. Celkem má Venus na kontě sedm grandslamových singlových titulů, o rok a čtvrt mladší Serena třináct. V doublu společně vybojovaly čtrnáct grandslamových titulů. Za výkony v doublu získaly rovněž společně tři zlaté olympijské medaile...

Král Richard: Zrození šampiónek

(King Richard, USA, 2021)

Žánr: Drama/Životopisný/Sportovní

K vidění na: HBO GO, HBO 23. 2., 17.40

Režie: Reinaldo Marcus Green

Hrají: Will Smith, Aunjanue Ellis, Saniyya Sidney, Demi Singleton

Jedna z pozoruhodných věcí na jejich úspěchu je, že byl se vší vážností předem naplánován. Tenisovou budoucnost dvěma ze svých dcer už v útlém věku narýsoval Richard Williams a spolu s manželkou Oracene udělali vše pro to, aby se jejich představa stala skutečností: podařilo se. Sám Williams uvádí, že sepsal plán o pětaosmdesáti stránkách a začal podle něj dcery trénovat, ještě než jim bylo pět let.

Williams si za svůj osobitý přístup k tenisové výchově i za okázalé vystupování na veřejnosti vysloužil množství odsudků a veřejné mínění mu často nebylo zrovna nakloněno. Film Král Richard: Zrození šampiónek je pro něj mohutnou satisfakcí – ukazuje počátek sportovní kariéry Venus a Sereny z Richardova pohledu a má pro něj v podstatě jen obdiv a porozumění – byť zároveň nezastírá, že to s ním někdy muselo mít okolí dost těžké.

Hlavně žádné turnaje

Pro filmového Richarda je rodina vším. S Oracene (přezdívanou Brandy) vychovává celkem pět dívek – tři Brandiny dcery z předchozího manželství a společné dcery Venus a Serenu. (Richard měl také tři syny a dvě dcery z předchozího manželství, tím se ale film příliš nerozptyluje.) Všem dcerám věnují maximální pozornost, rozvíjejí jejich talenty, vyžadují perfektní výsledky ve škole, pro Venus a Serenu nicméně mají připravený speciální projekt. Richard dcery trénuje podle svého slavného plánu, zpočátku přitom mezi překážky patří třeba gangy výrostků, které je při trénincích otravují.

Brzy se ale Richardovi podaří najít svým dcerám renomované trenéry, kteří jsou jejich výkony oslněni, a spolknou proto i skutečnost, že jim Richard neustále mluví do jejich tréninkových metod. Největší spory se vedou o to, zda mají dívky pouze trénovat, nebo také hrát juniorské turnaje. Richard je striktně proti: nesnáší „tenisové rodiče“ a jejich vystresované děti; když sestry přece jen chvíli turnaje hrají, kontrastuje jejich radost ze hry a milá povaha s nepříjemnými manýrami ostatních hráček. Turnaje jsou pak znovu dlouho tabu.

Když si tedy starší Venus vymůže, že se chce ve čtrnácti letech stát profesionální hráčkou, stojí na kurtu v Oaklandu v prvním soutěžním utkání po třech letech (!). Její vystoupení je ovšem senzací, i když ve druhém kole prohraje s Arantxou Sánchezovou Vicariovou (která tu na rozdíl od Williamsových moc hezký pomníček nemá). Sponzoři stojí v zástupu a sebevědomý král Richard a jeho laskavě důsledný přístup dostává plně za pravdu. Je to pohádka? Zčásti jistě, ale udivující fakta, jež s ní souvisejí, zkrátka nelze popřít.

Osobnost Richarda Williamse v úhledném filmovém podání Willa Smithe dává smysl. Ta skutečná je přece jenom pořád trochu záhadná.

Autor:

Jak správně ochránit děti před úžehem? Omezte nosítka i šátky
Jak správně ochránit děti před úžehem? Omezte nosítka i šátky

Úžeh je přehřátí organismu, ke kterému dochází při nadměrnému vystavení těla přímému slunečnímu záření. Nejčastěji se projevuje malátností, bolestí...