Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

‚Byl světelné roky za Shakespearem.‘ Naštvaní Italové brání Danta Alighieriho před německými novinami

V německém deníku Frankfurter Rundschau vyšel článek rozebírající dílo Danta Alighieriho. Místo shrnutí šlo ale o zdrcující kritiku „otce moderní italštiny“ a autora Božské komedie. Italové si to nenechali líbit.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DL

Pro nezasvecene je nutno rict, ze nemecka Frankfurter Rundschau jsou noviny, ktere si sice rikaji levicove liberalni, ale pisi v nich extremne levicovi autori pro extreme levicove (spis levicove debilni) ctenare. Kdyz prispivate do diskuze s jakz takz rozumnymi, pragmatickymi nazory, jste od kmenovych ctenaru napaden, urazen a drive ci pozdeji ve FR "gesperrt". Frankfurter Rundschau ma dnes k objektivite a rozumnosti nejmin tak daleko, jako Major Terazki a spol. Nerada bych Terazkimu krivdila... Nepohybovat se v tomto foru nejaky cas sama, nikdy bych neverila, ze je takova zaslepenost a tak uboha uroven vubec mozna.

0 0
možnosti
KJ

Zrejme Vam nejak uniklo, ze clanek (a debata o nem) je o Dantem, italskem stredovekem basnikovi a filosofovi (tema jiste na hony vzdalene nejakym dnesnim pravicovo-levicovym putkam) a nikoli o urovni a politickem zamereni prispevovatelu FR. Takze jsme se od Vas dozvedeli pouze to, ze jste mezi temito jedina s rozumnymi a pragmatickymi nazory, k tematu clanku naproti tomu nic. Jinak, co je dnes pravicove ci levicove, je uz vlastne obsoletni (nebo snad vidite velky rozdil mezi KSCM a Okamurovci?), podobne v Nemecku, jsou strany, ktere jsou takrikajic systemrelevant a strany extremisticke.Rad bych se mylil, ale odhaduji, ze sympatizujete s AfD, v tom pripade Vas nazor na politicke zarazeni FR samozrejme neprekvapuje. Ale to bude jak Dantemu, tak Shakespearovi jiste fuk, nebo jim pujde, chcete-li, am A..sch vorbei...

0 0
možnosti

No byl, ale žádná hanba to není.

0 0
možnosti
Foto

To je zábavné, jak se i pod takovým relativně nevinným článkem lidi natírají výkaly... Na okraj, srovnávat Člunoháka s Hruškotřasem je stejně chytré, jako srovnávat třeba Bohuslava Balbína s Karlem Čapkem.

0 0
možnosti
Foto

Tohle, co píše kritik Widmann, ví snad každý, kdo někdy otevřel jak Shakespeara, tak Danteho. Pochybuju, že Danteho dnes čte někdo jiný kromě několika humanitních vědců, kteří jsou za to placeni a pak ještě několik beznadějných snobů.

0 0
možnosti
PP

No, já mám Danteho Božskou komedii v zrcadlovém provedení (originál/anglicky), a četba těch veršů mi skýtá podobnou radost z poezie, jako například četba Puškina. A to jsem jen obyčejný technik.

0 0
možnosti
MR

"Dante musel mít názor na všechno, vše podrobovat svému úsudku“. Nahraďte jméno Dante jménem Widmann a netřeba dalších diskusí.

0 0
možnosti
Foto

Vy taky nejdřív píšete a pak přemýšlíte, že? Literární kritik komentuje, interpretuje a kritizuje literaturu, je to prostě jeho povolání. A vy se netvařte jako provařený čtenář Danteho. ;-D

0 0
možnosti
JN

O kriticích se říká, že jsou kritiky proto, že by žádné pořádné dílo nebyli sami schopni vytvořit.

0 0
možnosti
OU