Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Cenu Pavla Kouteckého získal dokument Trojmezí

Kultura

  20:30
PRAHA - Letošní Cenu Pavla Kouteckého získala za dokumentární film Trojmezí mladá režisérka Klára Řezníčková. Vítězný snímek zachycuje život a vzpomínky starousedlíků z kraje u česko-polsko-slovenské hranice.

Z dokumentu Trojmezí, který získal letošní Cenu Pavla Kouteckého foto: Reprofoto

Cena Pavla Kouteckého je určena pro dokumentaristy, kteří k tvorbě přistupují jako „trpěliví pozorovatelé světa, nadaní schopností sdělit své pocity a postřehy filmem“. Poprvé byla udělena v roce 2007, rok po tragické smrti filmaře, po němž je pojmenovaná.

Vítězné Trojmezí Kláry Řezníčkové je hodinový dokument, který z větší části tvoří výpovědi obyvatel česko-slovensko-polského pomezí a který autorka ozvláštňuje poetizujícími záběry krajiny a pohraničních vesnic.

Dokumentarista Pavel Koutecký

Pavel Koutecký byl významným představitelem „pozorovatelské“, nenápadné tendence v českém dokumentárním filmu. Jeho poslední a nejznámější prací byl úspěšný dokumentární portrét Občan Havel, jehož finální podoby se však autor nedožil. Kouteckým natočený materiál do filmu zpracoval Miroslav Janek.

Do soutěže bylo letos přihlášeno 90 snímků, porota z nich vybrala deset nejlepších. Nominováni byli vedle Řezníčkové dokumentaristé David Vondráček, Vít Janeček, Veronika Mikalová, Olga Sommerová, Martin Dušek, Šimon Špidla, Martin Mareček, Saša Dlouhý s Romanem Vávrou a Helena Třeštíková.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!