Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Ceny Vinyla: Deskou roku jsou Bílé včely od skupiny Květy

Kultura

  22:30
BRNO - V brněnském klubu Fléda byli dnes vyhlášeni vítězové druhého ročníku Hudebních cen Vinyla. O výsledcích rozhodla porota složená z vybraných novinářů a hudebních publicistů.

Brněnská kapela Květy foto: Roman Franz

Deska roku

"Bílé včely skupiny Květy jsou syrovou výpovědí o generaci dnešních třicátníků ztracených mezi rozpadlými vztahy a nulovou životní perspektivou. Místo zvukové hravosti a folkem nasáklé poetiky předchozích nahrávek se tentokrát Květy vydaly rockovějším směrem a společně s producentem Ondřejem Ježkem připravily drásavou nahrávku, která odráží ducha naší nervózní doby. Frontman Martin E. Kyšperský na Bílých včelách navíc znovu potvrzuje svoji pověst výjimečného textaře - nikdo jiný z jeho současníků nedokáže říct věci tak zhuštěně, přesně a přitom neotřele."

Karel Veselý, hudební publicista, člen Rady cen Vinyla

Ocenění Vinyla byla udělena ve třech kategoriích: Za desku roku kritici zvolili nahrávku Bílé včely od skupiny Květy. Objevem roku se staly Planety a Počinem roku byly zvoleny vydavatelské aktivity Polí5.

Oceněním pro vítěze se stal vinyl, který vyšel v limitované edici 100 kusů a obsahuje po jednom hudebním tracku od všech nominovaných. Obal vytvořili výtvarníci David Böhm a Jiří Franta a exempláře určené jako ocenění navíc autorsky dotvořili a signovali.

Ocenění předala Rada hudebních cen Vinyla složená pro tento rok z Jany Kačurové (Full Moon), Antonína Kocábka (Týden), Karla Veselého (nezávislý publicista) a Petra Ference (His Voice). Vyhlášení v brněnské Flédě bylo součástí komponovaného hudebního večera, během něhož odehráli koncerty Federsel & Mäkalä, Papalescu, Vložte kočku, Zrní a Illex Aside.

Vinyla: ocenění pro vítěze

Vinyla chce být protiváhou dalších hudebních cen - vymezuje zejména proti těm, které měří pouhou popularitu umělců. Odlišuje se i tím, že slavnostní vyhlášení v obou dosavadních ročnících umístila do Brna. „Praha již dávno není centrem hudebního dění, periferie hraje v současné domácí scéně důležitou roli, ostatně důkazem toho jsou i letošní výsledky – brněnské Květy natočily dle odborné poroty desku roku, objevem roku jsou pak Planety ze severní Moravy,“ upřesňuje za koordinátory ceny Pavel Uretšlégr.

Letošní novinkou jsou Pražské ozvěny Vinyly, které proběhnou 5. března od 18 hodin ve velkém sále NODu.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!