Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Černá hora z Vancouveru zahraje večer v Praze

USA

  11:31
PRAHA - V Praze dneska vystoupí alternativní kanadská kapela Black Mountain, která vloni vydala své třetí album Wilderness Heart. "Obsahuje i naše nejfolkovější písně, jaké jsme byli schopni napsat," podotýká zpěvačka Amber Webberová.

Black Mountain foto: Reprofoto

LN Kanadská hudební scéna po celá desetiletí žila ve stínu Spojených států a i těch několik slavných Kanaďanů, jako třeba Neil Young, Leonard Cohen nebo Alanis Morissette, se proslavilo až po příchodu do Ameriky. V posledních letech však tahle země nabídla světu řadu pozoruhodných kapel, ať již to jsou Billy Talent, Arcade Fire nebo Black Mountain - co se změnilo?
Možná je to dáno kanadským klimatem - v téhle zemi je poměrně často takové počasí, že vůbec nejlepší je být doma a psát písničky. A tak všichni sedíme ve svých bytech a skládáme hudbu. To je samozřejmě míněno v nadsázce, ale na druhou stranu já si skutečně myslím, že v Kanadě je mnoho nesmírně talentovaných muzikantů. Potíž je, že až do nedávna si jich nikdo nevšímal - a těch alternativních už vůbec ne. Skutečně se objevila řada malých nezávislých vydavatelství, která těmto hudebníkům umožnila vydávat desky. Byla tedy jen otázka času, kdy se některým z nich podaří prosadit i za hranicemi naší země. A to se stalo a dnes celý svět překvapeně zjišťuje, že i v Kanadě se tvoří hudba.

LN Překvapilo vás, že vaše hudba, kterou lze snad popsat jako psychedelický rock, jenž se rozhodně nepodbízí masovému vkusu, boduje ve světových hitparádách?
Musím přiznat, že když se nám s naší druhou deskou In The Future podařilo uspět v britském popovém žebříčku, tak jsem byla docela dost překvapená; samozřejmě příjemně. Ale pak jsem si řekla, že na tom vlastně nic divného není - žijeme v době, kdy se v hitparádách prosazuje čím dál více rockových kapel. A my jsme podobnou kapelou jako The Beatles - hrajeme rockovou hudbu, která však obsahuje popové melodie. A když letos mohli Arcade Fire, stejně alternativní kapela jako my, získat Grammy Award v prestižní kategorii album roku, tak proč my bychom nemohli být v hitparádách?

LN Jak moc vám ve vaší kariéře pomohlo zařazení skladby Stay Free na velmi úspěšný soundtrack k filmovému hitu SpiderMan 3?
A víte, že jsem ten film nikdy neviděla? A taky z nás tahle deska rozhodně neudělala žádné boháče! Ale jako reklama to posloužilo skvěle - nemálo lidí nám posléze řeklo, že slyšeli tuhle písničku na soundtracku, a tak se přišli podívat na náš koncert, aby si poslechli víc našich skladeb. Byl to přesně ten typ posluchačů, který by se jinak o naší hudbě nejspíš nikdy nedozvěděl. Takže pár fanoušků nám tenhle pavoučí muž do svých sítí nachytal, to se mu musí nechat.

LN Kolem vaší kapely se vytvořilo společenství lidí, které nazýváte Black Mountain Army - jak přesně tahle armáda funguje?
Zpočátku to byli naši kamarádi, většinou nejrůznější umělci, kteří nám pomáhali s výtvarným návrhem plakátů nebo fotografiemi, občas nás inspirovali k některým písním. Nakonec jsme jim začali z legrace říkat Black Mountain Army. Dneska je to v podstatě jakési hnutí, v němž si vzájemně všemožně pomáháme prosazovat naše umělecké vize.

Kanadská psychedelie v Praze

Black Mountain
Lucerna Music Bar
8. dubna od 19 hodin, vstupné v předprodeji 350 Kč, na místě 450 Kč 
http://lucerna.musicbar.cz

LN Kapelu Black Mountain tvoří čtyři muži a vy. Jak se vám v takto maskulinní společnosti žije?
Připouštím, že se mi občas docela silně zasteskne po mých kamarádkách - zvlášť když jsme na mnohaměsíčním turné. V kapele jsme si sice všichni velice blízcí, své spoluhráče vnímám jako své sourozence, ale ani s nejmilovanějším bráchou se některá čistě holčičí témata probírat nedají.

LN Po světě je mnoho hor, které dostaly jméno Černá (Black Mountain) - odvodili jste název vaší kapely od některé konkrétní Černé hory, nebo má nějaký hlubší význam?
Pravdou je, že jedna Černá hora se nachází nedaleko města Vancouver, odkud pocházíme, ale neřekla bych, že se naše kapela jmenuje podle ní. S názvem naší skupiny přišel náš kytarista Stephen McBean. A pokud je pravda to, co nám tvrdil, tak tenhle název pochází z jednoho jeho hodně děsivého snu - tak nejspíš proto se jmenujeme Černá hora. Možná to není nikterak originální název, ale taky se mu mohlo zdát něco podstatně horšího!

Autor: