Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Česká dramatika je v módě

Kultura

  11:00
PRAHA - Divadlo letos čeká standardní program: několik ambiciózních inscenací klasiky, stále košatější původní tvorba a jeden ostře sledovaný, byť zřejmě jednorázový herecký comeback. O režijních debutech ani nemluvě: kdo si v Česku na divadle nezarežíruje, jako by nebyl.

Dejvické divadlo foto: Hynek GlosLidové noviny

Hlavní událostí první třetiny roku jsou již tradičně divadelní ceny, které jistě opět vyvolají rozporuplné pocity u herectva a kritiky. Nicméně systém zůstává stejný a i volání po tom, aby si odborná veřejnost i herci od této permanentní olympiády odpočinuli, se míjí účinky. Ještě než se rozdá dvojitá dávka cen (Radoci 18. 3. a Thálie 25. 3.), uskuteční se dvě očekávané premiéry.

Národní divadlo uvede 2. března Shakespearova Richarda III. v režii Michala Dočekala. Titulní roli vytvoří Richard Krajčo, dále hrají Saša Rašilov, Igor Bareš, Kateřina Buriánová, Sabina Králová a další. Divadlo na Vinohradech pak má na programu comeback Dagmar Havlové v komorní americké hře.

Pozornost budí i pražský Činoherní klub. V lednu uvede dvě premiéry - Nebezpečné vztahy s Ivanou Chýlkovou a Rodinnou slavnost s Jurajem Kukurou. Především tu však v únoru pokřtí objemnou publikaci Činoherní klub 1965 - 2005. Kniha obsahuje studie předních teatrologů a vyčerpávající dokumentaci 110 inscenací za 40 let. „Nejživější voda jsou vzpomínky všech lidí, kteří divadlem za léta prošli, máme je hezky seřazené podle abecedy,“ řekl ředitel Vladimír Procházka.

Divadlo v Dlouhé uvede na jaře další román oblíbeného autora fantasy Terryho Pratchetta. Hana Burešová nastuduje jeho Maškarádu, která je parafrází Fantoma opery Gastona Lerouxe. Pokud jde o oblíbeného Shakespeara na Pražském hradě, diváky zřejmě čeká Othello, ale produkce to zatím nepotvrdila.

České hry zůstávají v módě. Ještě před koncem sezony se na piazzetě u Národního divadla potřetí odehraje projekt Bouda III. Hru Ivy Volánkové Hrdinové nastuduje režijní tandem Skutr. Již podruhé chystá cílenou smršť původních her Divadlo Na zábradlí, které od března do května připraví tři hry mladších domácích autorů.

Cyklus Československé jaro 2006 uvede text Lenky Lagronové na motivy deníku holandské židovské dívky Etty Hillesum, frašku novináře Roberta Blandy Nám můžete věřit a hru Allice Nellis s pracovním názvem Záplavy. Na domácí tvorbu vsadilo Klicperovo divadlo v Hradci Králové. Například Ivan Rajmont tu nastuduje dramatizaci Havlíčkova románu Petrolejové lampy a závěr sezony bude patřit Pitínského hře Park v režii Petra Štindla. 

Ani letos není slyšet o velké muzikálové produkci. V Ta Fantastice se chystá Obraz Doriana Graye v režii Jiřího Pokorného. Divadlo Broadway uvede Ginger a Fred podle Felliniho - libreto napsala herečka Kateřina Macháčková a ujme se i režie, hudbu složil Ondřej Brousek. V muzikálu hrají Božidara Turzonovová, Martin Stropnický a jiní. I tak se ale zdá, že Prahu válcuje Brno a Stanislav Moša, který na své nové muzikálové scéně chrlí jeden kus za druhým. Nejnovější premiérou tu bude Odysseia Miloslava Klímy a Zbyňka Srby s hudbou Oldřicha Veselého.

Autor: