Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

České Budějovice vyhlásí soutěž na novou točnu v Krumlově

Kultura

  15:30
ČESKÉ BUDĚJOVICE - Zachovat oblíbené otáčivé hlediště v zahradě českokrumlovského zámku a zároveň vyhovět památkářům by se měli snažit účastníci architektonické soutěže, kterou chtějí vyhlásit České Budějovice nejpozději v dubnu.

Otáčivé hlediště v Českém Krumlově foto: MAFRA - Slavomír Kubeš

Petici za zachování točny na jejím místě v minulosti podepsaly tisíce lidí. Památkářům se však současná točna nelíbí. Nelíbí se ani světovému výboru UNESCO, které Krumlov zapsalo v roce 1992 na seznam světového dědictví. Představitelé Jihočeského kraje, Českých Budějovic a Českého Krumlova se několik let zasazují o modernizaci scény na nynějším místě.

Nová konstrukce by měla být částečně nebo úplně rozebíratelná a technické zázemí bude mimo zahradu. Soutěž na novou podobu točny by mohla být vyhlášena v březnu nebo v dubnu, řekl primátor Českých Budějovic Juraj Thoma. Kompromisní řešení musí vyhovět výboru UNESCO, jinak by točna měla ze zahrady zmizet do roku 2015.

Se stejnými motory i kapacitou

Podle Jiřího Šestáka, ředitele Jihočeského divadla, jež točnu provozuje, by měla soutěž prověřit možnost, jak by otáčivé divadlo mohlo zůstat na stejném místě. Z jeho hlediska by kapacita hlediště měla zůstat stejná. Podle dobrozdání statika by se dala spodní část konstrukce s motory použít.

Inspirace v zahraničí

Kompromisní řešení s demontovatelnou točnou vychází z podobných příkladů ve světě. Obdobné řešení je uplatněno například při divadelních představeních ve Francii na Neptunově bazénu zámku ve Versailles nebo na zámku Chambord v údolí řeky Loiry.

Vymístěním zázemí divadla ze zámečku bellarie by se pak vyřešila řada problémů. Blokování této památky, jež je významnou součástí zámecké zahrady, vadí památkářům. Ti už pracují na její obnově. "Interiéry bellarie byly už z velké části restaurovány v minulých letech. Loni jsme začali opravovat fasády, zejména přízemní partie," řekl ředitel územní památkové správy NPÚ Petr Pavelec, pod něhož spadá správa zámku.

Letos památkáři dokončí detailní projekt obnovy zámečku a v následujících dvou letech by bellarie mohla být kompletně restaurována. "Chceme ji provozovat jako centrum pro prohlídky zámecké zahrady, a to bez ohledu na to, jaký bude výsledek jednání ohledně točny. Už to není možné řešit tak, že přes den se bude zkoušet a v noci hrát. Bude tam muset být prostor i pro aktivity spjaté se zámeckou zahradou," uvedl Pavelec.

Autor:

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč