Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Rockový festival v Banátu přilákal 700 lidí. Vyjedli vesnici

Kultura

  10:50
EIBENTHAL - Kapely Mňága a Žďorp a Divokej Bill byly mezi dvaceti skupinami, které se zúčastnily již čtvrtého ročníku rockového festivalu v rumunském Banátu.

Mňága a Žďorp na festivalu v Banátu foto: Člověk v tísni

Na festival ve vesnici Eibenthal, jehož cílem je podpořit české krajany v rumunském Banátu, se letos z Česka vydalo přes 700 návštěvníků a dvacet kapel. Největšími hudebními lákadly byly skupiny Mňága a Žďorp, Divokej Bill, Liwid a Lucie Rédlová.

„Myšlenka založit tradici českého rockového festivalu v rumunském Banátu vznikla v roce 2009 s cílem upozornit tímto způsobem na unikátní českou komunitu žijící v horách nad Dunajem,“ říká Ivo Dokoupil, koordinátor projektu pomoci rumunským krajanům ze společnosti Člověk v tísni.

Cílem festivalu je podpořit krajanskou komunitu v Banátu

„Eibenthal kdysi v 19. století založili horníci a po uzavření místních dolů je turistika jednou z mála možností jak se zde uživit. Festival každoročně přiláká stovky lidí a je proto pro krajany výbornou reklamou. Pomáhá také zviditelnit naší koncepční práci na rozvoji šetrného cestovního ruchu v oblasti,“ dodává Dokoupil.

Vyjedený Eibenthal

Hrálo se od čtvrtku 16. 8. až do soboty 18. 8. od odpoledních hodin do brzkého rána. Kromě muziky byla pro návštěvníky připravena tvůrčí dílna společnsoti YMCA Brno a bohaté občerstvení, které zajišťovali sami krajané.

I v tom je podle pořadatelů významný přínos této akce: „Diváci festivalu doslova vyjedli Eibenthal, celá vesnice po tři dny vařila a pečovala o turisty, což mělo významný ekonomický efekt,“ řekl po festivalu hlavní organizátor akce a spolumajitel prvního českého penzionu v Banátu Štěpán Slaný. „Lidé jsou tady velice pohostinní a srdeční a i proto je zřejmé, že turistika může být hlavním motorem ekonomického rozvoje oblasti a je to jedna z možností záchrany unikátní české komunity zde,“ dodal Slaný.

Autor: