Středa 17. dubna 2024, svátek má Rudolf
130 let

Lidovky.cz

ČT chystá trumf: Horákovy

Kultura

  11:06
PRAHA - Zdánlivě normální obrázek. Rodina sedí u stolu a snídá. „Přinesl jsem vám koblihy,“ oznamuje Jan Hraběta ode dveří. Koblihy ponese ještě pětkrát, než bude režisérka spokojená.

Horákovi. foto: Alžběta Jungrová, Lidové noviny

Rodina jsou totiž Horákovi, hrdinové stejnojmenného seriálu České televize vyráběného na klíč. V úterý se natáčely všechny kuchyňské scény pro první dva díly. Vysílat se začne 6. září.

Pro Českou televizi je zadání seriálu externímu výrobci vůbec první zkušeností. Na výrobě rodinného seriálu se televize dohodla s firmou Dramedy Productions po devítiměsíčním vyjednávání. Předtím ho Dramedy nabídla Nově, pro niž už připravovala seriál Redakce. Dohoda zatím zní na 26 dílů. Pokud se bude seriál, o kterém producenti pro zjednodušení hovoří jako zkřížení amerického Krok za krokem a českého filmu S tebou mě baví svět, líbit, natočí se další řada.

„Nechceme natáčet nekonečný seriál, ale kvalitní rodinnou zábavu, která tady v současnosti chybí,“ vysvětluje strategii Filip Bobiňski z Dramedy.

„Image našeho seriálu je rodinná pohoda. Aby si divák při sledování řekl: Takovou rodinu bych chtěl. Horákovi jsou moderní vtipná sympatická rodina, v níž se stále něco děje,“ doplňuje svého kolegu jeden z trojice režisérů a supervizor scénáře Tomáš Krejčí. Seriál začne svatbou.

Bývalé lásky se dají po letech náhodně znovu dohromady. Každý z nich už ale má svou rodinu. Majitel hospody Jan, kterého hraje Igor Bareš, má tři syny. Bývalá učitelka a žena v domácnosti Lucie, pro niž si produkce vybrala Lucii Benešovou, má dvě dcery. Scénář staví na střetu mužského a ženského světa, svěžím stylu a vtipných dialozích.

Formát: lepší koupit než vyvíjet
Scenáristický tým má čtyři lidi, z nichž většina už se podílela na Redakci. Na pozici režiséra se budou střídat Krejčí, Katarína Šuláková a Marko Simič. Dramedy postupovala stejně jako u Redakce. Scenáristé nevymýšleli koncept seriálu od začátku, ale vypracovali ho na hotový formát vyvinutý v zahraničí a úspěšný v několika evropských zemích.

Společnost jej koupila od španělské firmy Globomedia. Ve španělské televizi program úspěšně běží pod názvem Los Serrano. „Osvědčilo se nám, že koupit formát je z producentského hlediska bezpečnější a výhodnější. Naopak jsme měli čas věci vypilovat a pracovat na nich,“ vysvětluje Krejčí.

Domácí úkoly mezi záběry
Horákovi jsou výjimeční svým obsazením. Jen mezi hlavními hrdiny je pět dětí, dalších dvacet se objeví ve školní třídě. Děti jsou téměř v každém záběru. Natáčení kvůli tomu předcházel rozsáhlý casting. Produkce viděla asi tisícovku dětí, než vybrala sestavu, která podle ní perfektně ladí. Režisér původně sestavil pět rodin, z nichž nakonec zbyla jedna.

Jediný jistý byl od začátku Igor Bareš. Scénář sice nevznikal přímo jemu na tělo, ale po jeho dokončení byl bývalý člen brněnského Národního divadla okamžitá volba. Roli tchyně získala Jana Šulcová, strýce si zahraje Václav Hraběta a druhý pár Nela Boudová a Ctirad Götz.

Podle Jany Kůtkové z castingové agentury se záměrně vybírali televizně méně známí představitelé, aby se seriál nepletl s jinými. Kvůli dětem vládne na place i jiný režim. Děti mají svou vlastní paní učitelku. Zatím se s nimi učí text. Od září, až začne škola, s nimi bude připravovat domácí úkoly.

Seriál se natáčí od 29. července v ateliérech v Hostivaři, kde na tisíci metrech čtverečních vyrostl byt Horákových, hospoda i škola. Shodou okolností Horákovi vznikají ve stejných prostorách, v kterých se natáčel Bazén, a ve stejném komplexu jako Rodinná pouta. Natáčí se tempem jeden díl za pět dní. Poslední klapka je naplánovaná na konec ledna. Titulní píseň již nazpíval Vlasta Horváth.

Výroba pořadů na zakázku se stává mezi českými televizními stanicemi populární. Vedle Horákových vzniká například seriál Letiště, který pro konkurenční Primu vyrábí společnost Filmbrigade.

Autoři:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!