Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Diváci poprvé v historii ovlivňovali děj filmu. Do Světozoru se vrátí Činčerův Kinoautomat

Kultura

  18:00
PRAHA - Dneska je interaktivita ve filmech a seriálech běžnou záležitostí, se kterou pracují nezávislí filmaři i Netflix. Celá dlouhá cesta za větším zapojením diváka do děje ale vznikla u českého vynálezu. Kinoamutomat se 12. a 20. října vrátí do kina Světozor.

Kinoautomat: Člověk a jeho dům. foto: Kino Světozor

Diváci mohli o osudu filmových hrdinů rozhodovat již v roce 1967 na světové výstavě Expo v Montrealu. Kinoautomat Radůze Činčery byl převratným vynálezem, který předběhl svou dobu.

Radůz Činčera. Autor Kinoautomatu.
Kinoautomat: Člověk a jeho dům.

 „Už do Montrealu se tehdy sjeli zástupci těch nejrenomovanějších filmových produkcí, jakými byly Paramount Pictures a Universal Studios. Všichni chtěli Kinoautomat. Jenže táta nesměl jako občan ČSSR sám rozhodnout, natož pak prodat, nic,“ uvedla v roce 2017 Alena Činčerová , dcera Radůze Činčery, který vlivem politiky upadl téměř do zapomnění.

Kinoautomat: Člověk a jeho dům vypráví příběh smolařského pana Horáka (Miroslav Horníček). Diváci pomocí hlasování rozhodovali o jeho dalších krocích, a to v momentu, kdy se herec objevil na pódiu a samotný snímek se zastavil. Na příběhu se podílel i Miroslav Horníček, který ale údajně neuměl anglicky a své výstupy se učil pouze foneticky

Na principu Kinoautomatu později vznikl například úspěšný seriál Rozpaky kuchaře Svatopluka (1984). Diváci v určitých momentech vstupovali do děje a rozhodovali o tom, jak se Sváťa Kuřátko (Josef Dvořák) zachová. Dvě verze seriálu ale paradoxně nikdy neexistovali. Děj se sice na základě rozhodnutí diváků chvíli lišil, ale pak se obě možnosti setkaly a seriál pokračoval normálně dál. Je to vidět i na DVD, kde jsou v bonusech alternativní, diváky nezvolené scény. 

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!