Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Do Lucerny se vrátí staré české filmy z doby Miloše Havla

Kultura

  14:00
PRAHA - V pondělí 22. dubna proběhne v oblíbeném pražském kině projekce snímků z období první republiky a protektorátu, u jejichž vzniku stál zakladatel českého filmového průmyslu a strýc prezidenta Václava Havla.

Palác Lucerna v Praze foto: ARCHIV MAFRA - Hynek Glos

Lucernafilm a zakladatel barrandovských ateliérů Miloš Havel patří k fenoménům české filmové historie první poloviny 20. století. Akce nazvaná podle dobového sloganu "To je Lucernafilm!" vyvrcholí prezentací knihy Krystyny Wanatowiczové nazvané Miloš Havel - český filmový magnát.

Celodenní série představení, kdy se v duchu tradice spojí předfilmy s hlavními snímky, umožní divákům zhlédnout za jednotnou cenu 30 korun tituly známé a oblíbené, ale i ty s vysokou uměleckou úrovní. Pondělní maraton zahájí už dopoledne dvě projekce komedie Martina Friče Svět patří nám z roku 1937, doplněné o rok mladším snímkem Jiřího Weisse Továrna na iluze.

Odpoledne na ně naváže Fričův Kristián s Oldřichem Novým, doplněný krátkým filmem Jana Libory Válka o zdraví.

Šťastnou cestu a Vávrova Praha

Vpodvečer bude uveden film nejpozoruhodnějšího českého režiséra meziválečné éry Gustava Machatého z roku 1931 Ze soboty na neděli. Jako předfilm diváci zhlédnou dokument Žijeme v Praze. Těžko mohl tehdy jeho tvůrce Otakar Vávra tušit, že téměř sedm desítek let poté na něj ve svých 91 letech naváže dokumentem Moje Praha.

Oficiální uvedení knihy o Miloši Havlovi doprovodí večerní projekce Vávrova filmu Šťastnou cestu z roku 1943, který je považován za souputníka počínajícího neorealismu, poctu a zároveň labutí píseň meziválečné generaci hereček, a snímku Jiřího Lehovce Zajatý hlas z roku 1939. Akce "To je Lucernafilm!" je projektem Knihovny Václava Havla, Národního filmového archivu a Paláce Lucerna.

Miloš Havel - český filmový magnát

Kniha přibližuje pozoruhodný život nejvýznamnějšího producenta první republiky a protektorátu. Slavný strýc exprezidenta Havla byl po válce zatracen, podobně jako jeho nejlepší přítelkyně Lída Baarová a Adina Mandlová. Kniha vychází z dosud nepublikovaných informací z rodinného archivu Havlových a německého Bundesarchivu, dokumentů StB a vzpomínek pamětníků. Obsahuje unikátní fotografie a úryvky z návštěvních knih jeho barrandovské vily. "Je dokumentem, historickou monografií a strhujícím životopisným románem. Navíc se dozvídáme něco o kvalitách i záludnostech české a možná obecně lidské povahy, a to v dobách dobrých i zlých. Dozvídáme se o umění podnikatelském, které si dnes často pleteme s šikovností šejdířů," napsal v předmluvě exprezidentův bratr Ivan M. Havel. Podle ředitelky Knihovny Václava Havla Marty Smolíkové nejde jen o návrat Miloše Havla do Paláce Lucerna, ale též do širšího kulturního povědomí české společnosti.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!