Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Dojde na házení sklenic?

Kultura

  9:25
PRAHA - „Tahle stupidní porota je zkorumpovaná, Janda, ten senilák, sorry, říká, že zpívám jako ucházející pneumatika! Jste zkorumpovaný!“ První díl nové show X Factor na Nově se vydařil dle očekávání

TV Nova foto: Reprofoto

Na televizních obrazovkách odstartovala v neděli 3. února pěvecká soutěž X Factor, jež vznikla v roce 2004 pro britskou televizi ITV. Kráčí po stopách komerčního úspěchu pořadů Pop Idol (ten se stal vzorem českému Česko hledá SuperStar), American Idol nebo Britain’s Got Talent. Za nejnovějším X Factorem stojí Simon Cowell, britský televizní producent, který v podobných soutěžích vystupuje zároveň i jako porotce. U nás se dramaturgie pořadu ujala TV Nova, šéf televize Petr Dvořák si od soutěže slibuje zejména zvýšení sledovanosti: na první řadu show Česko hledá SuperStar se v roce 2004 dívalo v průměru 2,7 milionu diváků a finále, které vyhrála Aneta Langerová, sledovalo 3,34 milionu lidí.

Až do druhého března se na obrazovce každou neděli objeví sestřihy z podzimních castingových kol, které se konaly v pěti městech České republiky: v Brně, Zlíně, Českých Budějovicích, Ostravě a Praze. Do pořadu se přihlásilo celkem 6913 lidí. O týden později začnou diváci sledovat semifinálová kola, na které 23. března naváže první finálové kolo, kde vystoupí vítěz britského X Factoru z roku 2005 Shayne Ward. Velké finále, na němž bude vyhlášen český vítěz, proběhne 1. června. Do poroty, která nehodnotí jen výkony soutěžících, ale ujímá se i role poradců a manažerů, usedli textařka Gabriela Osvaldová, skladatel Ondřej Soukup a frontman skupiny Olympic Petr Janda.

Mimosoudně spokojení
Soutěž X Factor, jež má svoje verze v Belgii, Rusku, Kolumbii, Austrálii nebo arabských zemích (a letos se na ni kromě České republiky chystají také Dánsko, Itálie nebo Portugalsko), provází podobně jako jiné pořady založené na reality show řada skandálů. Na podzim 2005 žaloval autora Simona Cowella o sto milionů liber tvůrce soutěží Pop Idol a American Idol (kde byl Cowell v několika sériích porotcem) Simon Fuller, jenž tvrdí, že koncept X Factor byl okopírován z pořadu Pop Idol. Ten sledovalo na podzim 2003 dvanáct milionů britských diváků.

Mimosoudní vyrovnání pak ale vedlo k dohodě a pokračování spolupráce. „Simon Cowell je klíčovou osobou neuvěřitelného úspěchu soutěže American Idol. Jsem potěšen, že jsme se nakonec dohodli na spolupráci v dalších letech,“ řekla nakonec žalující strana Fuller o Cowellovi, který jej zpětně tituloval „velmi dobrým přítelem“.

Na podzim 2006 se objevila zpráva, že Cowell chystá tzv. Euro X Factor, jenž by kompiloval výherce národních kol soutěží X Factor. Podobný systém funguje už například v soutěži Eurovision Song Contest, kterého se národním kolem s názvem Eurosong účastní také Česká republika, a na podobných základech staví rovněž World Idol.

Jak se dělá hvězda
Čtyři série britské show X Factor vyprodukovaly čtyři nová jména hudební scény. Steve Brookstein, účastník první série X Factor v roce 2004, vyhrál mj. díky cover verzím R. Kellyho nebo Phila Collinse. Zatímco jeho debut dosáhl vrcholu britského žebříčku, druhá deska upadla v zapomnění. Shayne Ward (2005) si vede o dost lépe, jeho eponymní debut i dvojka Breathless se udržely na vrcholu poměrně dlouho, dohromady prodal více než milion nosičů. Nejzářivější hvězdou z produkce X Factor se stala Leona Lewisová, jejíž desku Spirit vydala společnost Simona Cowella Syco. Vítěz z loňska Leon Jackson vydal zatím jen singl When You Believe, píseň, která dříve proslula jako duet Whitney Houstonové a Mariah Carey pro film Princ egyptský.

O tom, kdo pokoří britský žebříček, rozhoduje kromě Simona Cowella např. manželka Ozzyho Osbournea Sharon. Diváci si už zvykli na to, že létají sklenice s vodou i slova jako „Idiote!“ - a to i mezi porotou a naostro před televizními kamerami.

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...