Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Trauma zrození za 120 milionů? Obraz surrealisty Štyrského vydraží v Paříži

Kultura

  23:24
Mistrovské dílo českého surrealismu čeká v prosinci dražba. Aukční síň Sotheby’s bude v Paříži prodávat rozměrný obraz českého malíře Jindřicha Štyrského Trauma zrození. Dílo z roku 1936 se odhaduje na až pět milionů eur (přes 120 milionů korun).

Obraz Jindřicha Štýrského: Trauma zrození (24. listopad 2023) foto: Web: meisterdrucke.ie

Sotheby’s prezentuje Trauma zrození jako nejdůležitější Štyrského obraz, který malíř vytvořil po vážné nemoci a zážitku bezprostředně hrozící smrti. Plátno, které na černém pozadí zobrazuje sérii bizarních a hrozivě působících předmětů v jakési snově iracionální kompozici, dokonce viselo Štyrskému doma nad postelí, v níž v roce 1942 zemřel.

Obraz pak, stejně jako další díla svého přítele a uměleckého souputníka, zdědila malířka Toyen, která si ho v roce 1947 odvezla do svého pařížského exilu.

„Je skutečnou výsadou, že můžeme na aukci teprve podruhé za téměř století prezentovat toto mistrovské dílo... vizuální opus magnum a černý diamant střední Evropy, jehož monumentální formát a tmavé pozadí nevyhnutelně evokují filmové plátno, tedy jedinou formu uměleckého vyjádření, s níž se Štyrský jako tvůrce nekonfrontoval,“ uvedl v tiskové zprávě Thomas Bompard z francouzské pobočky Sotheby’s.

Olej o rozměrech 100 na 255 centimetrů pochází ze sbírky Jeana-Claudea Binochea, který obraz koupil v dražbě pozůstalosti Toyen v roce 1982 za tehdejších 72 tisíc franků, což velmi zhruba odpovídá 26 tisícům dnešních euro. Odhad ceny v nadcházející aukci se odhaduje na 3,5 až pět milionů eur.

Štyrského obraz má být jedním z hlavních lákadel aukce moderního a současného umění, která se uskuteční 6. prosince v Paříži. Pokud se prodá, bude zřejmě patřit k nejdráž prodaným českým dílům v aukcích. Aukční rekord v Česku drží obraz Staropražský motiv od Bohumila Kubišty, který byl loni prodán za 123,6 milionu korun.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!