Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Echo Blues Alive navštíví Frank Morey a Jihoafričan Gerald Clark

Kultura

  10:00
PRAHA / ŠUMPERK - Tradiční jednodenní akce Echo Blues Alive a Blues Aperitiv, které na jaře a v létě vždy předcházely podzimnímu šumperskému festivalu Blues Alive, se letos nově uskuteční v rámci jednoho víkendu 22. a 23. března.

Frank Morey And His Band foto: Blues Alive

„Na obě přehlídky přijíždějí fanoušci z celé republiky. Proto jsme dvě jednodenní akce spojili do jednoho víkendu, aby se i návštěvníkům z daleka vyplatilo do jarního Šumperka přijet,“ vysvětluje ředitel Blues Alive Vladimír Rybička.

Hlavní hvězdou Echa Blues Alive se v pátek 22. března stane americký zpěvák a kytarista Frank Morey, kterého si festivalové publikum zamilovalo už v roce 2007. „Při Moreyho poslechu nemohou fanouška nenapadnout jména tří velkých hlasů: Howlin´ Wolfa, Toma Waitse a Captaina Beefhearta. Podobný chraplák jej staví do stejné řady,“ uvádí dramaturg Ondřej Bezr. Moreyho písně jsou podobně temné a hrubé jako Wolfovy, mají malebnou hospodskou náladu jako Waitsovy a často stejně nevyzpytatelnou stavbu a nadhled jako Beefheartovy.

Do Šumperka se také vrátí trio Jacka Cannona, zřejmě nejznámější - a rozhodně nejvíce aplaudovaná - maďarská bluesová kapela, která tu v posledních letech hrála. Tentokrát dorazí v plně elektrifikované podobě.

Až z Jihoafrické republiky na Echo Blues Alive zavítá kytarista, zpěvák a písničkář Gerald Clark, jehož hlas je na tamní hudební scéně považován za jeden z nejnaléhavějších. „Na repertoáru má především vlastní písně, věnuje se ale i klasickým standardům z oblasti amerického delta blues,“ doplňuje Ondřej Bezr. Na turné po ČR včetně Šumperka ho doprovodí kapela sestavená z prvoligových českých hudebníků - kytaristy Lukáše Martinka, baskytaristy Lukáše Kytnara a bubeníka Romana Víchy. Program večera doplní česká formace Krausberry.

Jam session s vítězem

Martin Kraus z Krausberry

„Zatímco Echo Blues Alive je retrospektivní přehlídka úspěšných účastníků Blues Alive, kteří se takto vracejí do Šumperka, Blues Aperitiv hledá naděje mezi českými i zahraničními kapelami,“ vysvětluje Vladimír Rybička.

Soutěž se letos uskuteční už počtrnácté. V sobotu 23. března se pak divákům v šumperském Domě kultury představí naživo vítězná sedmička přihlášených kapel. Letos se do finálového výběru dostaly skupiny Bluesberg (CZ), Bluesraiders (SK), Juraj Schweigert & The Groove Time (SK), Los Agentos (PL), Many More Experience Band (CZ), Rubiano (CZ) a Seventh Weapon (CZ).

„Dvěma účastníkům garantujeme postup na podzimní Blues Alive, kde dostanou tradičně příležitost uvítat posluchače koncertem ve foyer Domu kultury. Šanci podívat se na festival získá rovněž kapela, která dostane nejvíce hlasů od publika. Vítěz diváckého hlasování rozjede jeden z půlnočních jam sessions, které se odehrávají po šumperských klubech a hospodách," doplňuje Rybička.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!